Wetenschapper: Die kreeft die je in kokend water gooit, lijdt waarschijnlijk veel pijn

Veel mensen gaan ervan uit dat schaaldieren geen brein hebben en daarom geen pijn voelen. Maar een kreeft die levend in kokend water wordt gegooid lijdt vele seconden pijn. Alle schaaldieren voelen waarschijnlijk pijn.

Bij experimenten op krabben bleek dat de dieren hun donkere schuilplaats verlieten om  elektrische schokken te ontlopen, een indicator van pijn. Dat staat in een studie in het Journal of Experimental Biology.
“Ze waren bereid om afstand te doen van hun schuilplaats om de bron van hun waarschijnlijke pijn te vermijden”, zegt bioloog Bob Elwood van Queen’s University in Belfast tegen persbureau AFP.

Het is onmogelijk om zonder enige twijfel te bewijzen dat schaaldieren pijn voelen, maar Elwood vindt dat we “het zekere voor het onzekere moeten nemen”.
Per jaar worden miljarden garnalen, krabben en kreeften gevangen of geteeld voor menselijke consumptie en dieronvriendelijk behandeld.
Elwood: “Krabben worden levend de scharen afgerukt voordat ze worden teruggeworpen in zee. Kreeften en garnalen wordt de voorste helft afgerukt, alleen het midden wordt bewaard. Het zenuwstelsel in de kop en de borstkas functioneert een uur later nog steeds.”

Volgens Elwood maken mensen zich niet druk over schaaldieren omdat ze denken dat ongewervelde dieren geen brein hebben. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor de behandeling van deze dieren.”

Bron(nen):   AFP      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Stef

  Groenten ervaren ook pijn als je ze levend vermaalt tussen je kiezen en in je maagzuur onderdompelt.

 2. Robert Brugman

  Mensen moeten eens ophouden om dieren te mishandelen, alleen maar omdat ze zelf zo graag dieren eten. Als je dat dan doet zorg dan in ieder geval er voor dat 1. dieren tijdens hun leven (in gevangenschap of niet) een goed leven hebben gehad en 2. op een manier gedood worden die zo weinig mogelijk stress en pijn oplevert.

 3. leonne

  de beschaving van een samenleving word ook wel gemeten met hoe er met dieren omgegaan wordt!!

 4. Apekool

  “Bij experimenten op krabben bleek dat de dieren hun donkere schuilplaats
  verlieten om elektrische schokken te ontlopen, een indicator van pijn.”

  Fout: een indicator van zelfbescherming. Wat wij als pijn ervaren is (door ons lichaam) ook niet bedoeld om te pesten, maar om te waarschuwen.
  Evengoed eet ik geen krab of kreeft, teveel gedoe.

Reacties niet toegestaan