Ze voorspelde het coronavirus. Wat verwacht ze nu?

Laurie Garrett, gelouterd wetenschapper en schrijver, voorzag in 1995 een pandemie, die aardig leek op waar we nu zijn. Ze kreeg voor het boek ('The Coming Plague') destijds de Pullitzerprijs en dat is bij nader inzien zeker terecht.

De New York Times vroeg Garrett hoe het ons nu verder zal gaan, volgens haar. En ze is niet optimistisch. Ze verwacht jaren van dood en 'collectieve woede'.

'We hebben een geneesmiddel of een vaccin nodig.' Maar ze kan zich dat vaccin het komende jaar niet voorstellen, zodat Covid-19 veel langer een crisis zal blijven.

'Ik ben er vrij zeker van dat dit in golven zal komen en gaan', voegde ze eraan toe. 'Het wordt geen tsunami die in één keer over heel Amerika spoelt en zich dan terugtrekt. Het zullen microgolven zijn die omhoog schieten in Des Moines en vervolgens in New Orleans en vervolgens in Houston enzovoort, en het zal van invloed zijn op hoe mensen over allerlei dingen denken.

REUTERS/Edgar Su

"Ze zullen het belang van reizen opnieuw beoordelen. Ze zullen hun gebruik van openbaar vervoer opnieuw beoordelen. En hoe belangrijk is die vergadering op het werk?"

'Waar we nu in zitten is levende geschiedenis. Dit haalt de boeken. En belangrijk daarin zal volgens haar in de VS zijn dat de rijken weer rijker zijn en met hun privéjets vliegen naar hun veilige villa's, terwijl de massa ten onder gaat.

'Als de werkloosheid massaal wordt , kunnen we ook zien hoe collectieve woede eruitziet.'

Ze had niet voorzien dat Amerika in een pandemie zo slecht zou worden geleid. Door 'de meest incompetente, onbezonnen gek die je maar kunt bedenken'.

Bron(nen):   New York Times