Viroloog Marion Koopmans: we weten nog erg weinig van covid 19

We hebben Covid-19 tot nu toe nog eigenlijk helemaal niet goed in kaart gebracht. Dat zegt viroloog Marion Koopmans vrijdagmiddag in een podcast van het Erasmus MC. Op een vaccin is in de nabije toekomst geen garantie, zegt ze.

Een van de presentatoren, schrijft het Erasmus Magazine, vraagt viroloog Marion Koopmans: “Van een schaal van 1 tot 10, hoe goed is het virus nu in kaart gebracht?” Koopmans reageert: “Nul komma nul, nul. Een virus zoals dit virus, zeker als het zo blijft circuleren, blijft veranderen.” Dus zullen de virologen continu bezig moeten zijn met het in kaart brengen van het virus, stelt Koopmans.

Koopmans en haar ploeg zien bijvoorbeeld in de manier waarop het virus is binnengekomen al verschillende varianten, maar weten niet precies wat dat betekent. “Betekent het dat de eigenschappen verschillen? De hele batterij aan eerste testen moeten we dan eigenlijk opnieuw doen.”

“We staan aan het begin van een heel lange lijn van nieuw onderzoek”, zegt ze. Bij het Erasmus MC zitten de virologen ‘op het front van de kennis die er wel is’, doordat ze al langer onderzoek doen naar coronavirussen. “En eigenlijk moeten we gewoon bescheiden zijn: we kunnen heel veel qua onderzoek, maar het virus stoppen niet.”

Over hoe zeker het is dat er binnen een jaar wel een vaccin is, zegt Koopmans: “Daar zijn geen garanties voor. Er wordt wel hard aan gewerkt.” De eerste golf lijkt nu onder controle, maar we moeten ons voorbereiden op de volgende, stelt ze. Daarvoor zou ze zeker niet alleen op een vaccin gokken.

Bron(nen):   Erasmus Magazine  Erasmus Podcast