Laboratorium Wuhan had coronavirussen, maar niet Covid-19

Het is sinds het begin van de crisis de hardnekkigste complottheorie: het huidige coronavirus is bewust of onbewust ontsnapt uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Volgens de directeur bestond Covid-19 echter helemaal niet in het lab. Daarover schrijft The Guardian.

Wetenschappers hebben keer op keer gezegd dat het virus eenmalig van dier op mens is overgesprongen en zich toen begon te verspreiden. Mogelijk was het dier een vleermuis en gebeurde de eerste besmetting op de markt in Wuhan. Toch blijft onder meer president Trump volhouden dat Covid-19 ontsnapt kan zijn uit een laboratorium in Wuhan.

Bij monde van directeur Wang Yanyi stelt het virologie-instituut in de stad dat er weliswaar drie levende stammen van coronavirussen in het lab zijn, afkomstig van vleermuizen, maar geen enkele komt overeen met Covid-19 klinkt het tegen Chinese staatszender CGTN.

"Net als iedereen wisten we niet dat dit virus bestond", stelt Wang in het interview. "Hoe had het dan uit ons laboratorium kunnen ontsnappen?" Wang geeft wel toe dat het centrum 'geïsoleerde coronavirussen had, die afkomstig zijn van vleermuizen'. Wang legt uit: "We hebben drie stammen van levende virussen, maar ze komen op zijn hoogst voor 79,8 procent overeen met Sars-CoV-2."

De onderzoekers van het instituut toonden aan dat het huidige coronavirus voor 80 procent overeenstemt met SARS en voor 96 procent met een andere coronavirus dat voorkomt bij vleermuizen.

Bron(nen):   The Guardian  Knack