IJsbeer krijgt het te warm

In Noorwegen is weer een dode ijsbeer gevonden. Hij was vel over been en is uiteindelijk omgekomen door uitputting.
Er is nog nooit zo weinig ijs geweest op de Noordpool. Daardoor wordt het jachtgebied van de ijsbeer steeds kleiner. Hij is afhankelijk van de grote witte ijsvlaktes. Daar jaagt hij op zeehonden. Door het gebrek aan ijs, moet hij steeds grotere afstanden afleggen om voedsel te vinden.
De nu gevonden ijsbeer is in april onderzocht door het Noorse Poolinstituut. Toen was hij nog gezond en sterk. Hij leefde in het zuidelijke deel van Svalbard, een eilandengroep op de Noordpool. Nu is hij 250 km noordelijker gevonden. Dat is ver buiten zijn normale leefgebied. Vermoedelijk heeft hij de fjorden naar het noorden gevolgd. Dat betekent dat hij misschien wel twee of drie keer die afstand heeft afgelegd op zoek naar voedsel.
In 2005-2006 is er warmer water de fjorden van Svalbard binnen gestroomd. Sindsdien is er veel minder ijs en dat wordt elk jaar erger. In 2013 verdween het ijs uitzonderlijk snel en vroeg. Daardoor was de zeehondenjacht voor de ijsberen veel minder productief dan in andere jaren.
Overal daalt het aantal poolberen. Op dit moment zijn er nog zo'n 20.000 tot 25.000 over. De daling is volledig toe te schrijven aan de afname van de hoeveelheid poolijs. Er is tachtig procent minder ijs dan dertig jaar geleden. De oersterke dieren worden nu meer dan ooit met uitsterven bedreigd.

Bron(nen):   The Guardian      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Ik word zo moe van deze kulberichten, lees hieronder één van de vele wetenschappers die zegt dat het uitstekend gaat met de ijsbeer en dat de vermeende opwarming van de aarde precies dát is, ‘vermeend’.

  ‘Het milieudebat kent een kloof tussen perceptie en realiteit.
  Zo menen tallozen dat het door de opwarming van de aarde (die, nu we het er toch over hebben, al zeventien jaar absent is) heel slecht gaat met de ijsbeer. Het tegendeel is waar, schrijft de Canadese zoöloog Susan Crockford, die het beest in kwestie al 35 jaar bestudeert, in haar recente rapport Ten good reasons not to worry about the polar bear. In 1966 waren er nog maar 10.000, tegenwoordig op zijn minst 25.000.’

  w. w. w. elsevier.nl/Buitenland/blogs/2013/3/Laat-u-niet-opstoken-door-Greenpeace-het-gaat-goed-met-de-ijsbeer-1209230W/

  Nog een goed stuk w. w. w. ziedaar.nl/article.php?id=311

  Wat zal de toekomst brengen: opwarming of afkoeling?
  ‘Tienduizenden wetenschappers zijn van mening dat de mens niets te maken heeft met klimaatverandering. Ja, er vindt klimaatverandering plaats, maar dat is altijd al zo geweest en zal misschien ook altijd zo blijven. Dat heeft nauwelijks of niets met de mens te maken.
  De zeespiegel stijgt … met zo’n 18 cm per eeuw. Dat is al eeuwen zo. En er is de laatste tijd geen significante versnelling geconstateerd van deze stijging. Van dat alles ligt Rijkswaterstaat niet wakker…. En met de ijsberen gaat het goed. De ijsberenpopulatie is de laatste decennia fors gegroeid en heeft thans waarschijnlijk een recordniveau bereikt.’

  Zullen we nou eens ophouden met gezwets over dingen waar we niets van weten?
  Met dat eeuwige ‘de mens heeft het gedaan en dus moeten we betalen!’ want met geld lossen we immers álles op. Tenminste, dat is wat politici ons graag vertellen.
  Ik word er zo moe van. Dit is typisch een gevalletje: Als je iets maar vaak genoeg herhaalt wordt het vanzelf waarheid, ongeacht de bewijzen van het tegendeel.

 2. Bart_van_Oerle

  Bericht van februari dit jaar: https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/144436/doemdenkers-willen-dit-niet-weten-het-gaat-picobello-met-de-meeste-ijsberen-video.html

  In de winter gaat ‘t goed, en in de zomer gaat ‘t slecht. Nu dus weer wachten op het nieuws in de winter dat ‘t weer goed gaat.

Reacties niet toegestaan