Emailstress: de 7 doodzonden

Wetenschappers van de Kingston Business School in het Verenigd Koninkrijk analyseerden 28 mailaccounts en onderzochten de mate van stress bij de gebruikers ervan. Volgens de onderzoekers kan een slechte mail-etiquette voor meer dan alleen irritatie zorgen en kan het zelfs slecht zijn voor onze gezondheid. Hier de 7 'doodzonden' die de psychologen noemen: 1. 'Ping pong'-mails - een mail die direct wordt beantwoord, levert de allermeeste ergernis op. Er komt druk te liggen op het meteen weer moeten antwoorden, waardoor de mails inhoudelijk niet meer voldoende aandacht krijgen 2. Mails buiten werktijd - deze mails geven de indruk dat collega's niet toegewijd zijn 3. Mailen in gezelschap - wordt als onbeleefd ervaren 4. Het negeren van mails - wordt als heel onbeleefd gezien 5. Leesbevestigingen vragen - maakt mensen boos, al helemaal als de mail niet belangrijk blijkt te zijn. De zender wordt als veeleisend gezien 6. Direct reageren - dit kan betekenen dat de zender er bovenop zit, maar ook dat diegene met hagel schiet of de controle een beetje kwijt is 7. Automated replies - dit wordt bij velen als onbeleefd ervaren Volgens Dr Emma Russel gaat de lijst niet altijd op en kan dit mailgedrag ook zeker positief uitpakken. Volgens haar zijn sommige 'zonden' slecht voor de ontvanger en andere juist voor de verzender. "Soms denken we dat we functioneel zijn en hard werken," aldus Russel, "terwijl we collega's belasten met de manier waarop we werken."

Bron(nen):   Daily Mail      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Gelukkig denken we niet allemaal hetzelfde over mail activiteiten.
  Ping-pong mails zoals ze worden genoemd vind ik juist erg fijn omdat je dan een onderwerp direct kunt afhandelen.
  Mensen die buiten werktijd mail behandelen moet je juist positief zien, die zijn na de reguliere tijden nog met het werk bezig, ik zie daar geen probleem in.

  Waar ik veel moeite mee heb zijn facturen die via de mail komen. Het is inmiddels meer dan eens voorgekomen dat die mails in de spambox terecht kwamen of per ongeluk naar de prullenbak zijn verplaatst als ze in een hele rij reclame-achtige onzin staan.

 2. Joseph Morika

  Grappig is dit.

  Als je 10 jaar geleden hetzelfde had gevraagd dan hadden veel mensen zich enorm ge-ergerd aan de Microsoft-manier van antwoorden. Dat is: je antwoord bovenaan zetten terwijl de rest van de conversatie als een enorme brij daaronder wordt meegenomen. De normale manier (toen) zou zijn geweest: wegknippen waar je niet op reageert en vervolgens jouw antwoord(en) plaatsen ONDER de fragmenten waarop je reageert.

  (edit: mezelf per ongeluk een plusje gegeven ipv catchit hieronder, je moet het dus lezen alsof er één plusje minder staat, waarvan akte)

 3. Mo Meta

  “2. Mails buiten werktijd – deze mails geven de indruk dat collega’s niet toegewijd zijn” Beetje kromme zin. Volgens mij bedoel je hiermee dat collega’s die dit niet doen, niet toegewijd over kunnen komen.

 4. Heldoppantoffels

  E-mail is inderdaad een bron van stress, daar heb ik ook wel eens last van. Er zijn een aantal remedies:

  1 Maak een CC map aan onder je inbox, maak vervolgens een regel aan in Outlook waarbij de mail naar de CC map gaat indien jij op CC staat. Ik ben namelijk van mening dat indien iemand wil dat ik echt bepaalde informatie krijg dat deze persoon mij direct (in “aan”) dient te mailen.
  De mail wordt overzichtelijker en inmiddels open ik de cc box slechts als ik een beetje tijd over heb en ‘scan’ dan snel door de CC berichten heen.

  2 Beste systeembeheerders. Verwijder de “reply to all” button alsjeblieft! Er zijn al bedrijven waar men slechts vanaf een bepaald functieniveau “reply to all” kan kiezen. Mensen kiezen “reply to all” vaak om de verkeerde redenen, zoals een gevoel van veiligheid en dus om zich in te dekken.

  3 Voed mensen op, het lijkt betutteling maar het blijkt gewoon nodig om redelijke afspraken te maken mbt de omgang met e-mail.

 5. Windows 8

  Ultieme recyclage hier.
  Een repost van 9 MAAND GELEDEN !!!!

Reacties niet toegestaan