Bizarre wezens ontdekt in de Atlantische Oceaan

Wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen hebben diep in de Atlantische Oceaan zeldzaam leven bestudeerd en minstens 10 nieuwe diersoorten ontdekt. Dankzij de nieuwste technologische snufjes konden deze bizarre wezens in beeld worden gebracht. Ze werpen letterlijk een nieuwe blik op het leven tussen de 700 en 3.600 meter beneden de zeespiegel.

Zo is de mandster op de foto een soort slang-ster met veelvertakte armen die ongeveer 800 meter beneden de zeespiegel woont. Ze weegt ongeveer 5 kilo en kan tot 70 cm lang worden.

Professor Monty Priede, directeur van het Oceaanlab van de Universiteit van Aberdeen, is razend enthousiast over de eikelwormen die ze gevonden hebben. ‘Misschien vormen zij wel de ontbrekende schakel in de evolutie tussen ongewervelde en gewervelde dieren. Ze hebben weliswaar geen organen en hersenen, maar wel een kop en staart en een primitieve lichaamsvorm van een gewervelde is al aanwezig’. Eerder werden slechts een paar exemplaren in de Stille Oceaan waargenomen. Nu werden roze, paarse en transparante exemplaren met verschillende vormen ontdekt.

Paarse variant van de eikelworm

Bron(nen):   Daily Mail  Knack beeldreportage