Wetenschappers maken onzichtbare kleding

Australische wetenschappers zijn op weg om onzichtbare kleren te maken. Licht kan zo gemanipuleerd worden dat het objecten onzichtbaar maakt, zegt doctoraatsstudent Alessandro Tuniz van de afdeling Fotonica en Optische Wetenschap van de universiteit van Sydney.

Het trucje heeft te maken met metamaterialen (zie figuur). Dat zijn stoffen die zo’n structuur hebben dat ze licht absorberen. Maak een metamateriaal behoorlijk dik, dan absorbeert het alle licht dat er op valt. Het object wordt daardoor onzichtbaar. Tuniz werkt nu aan onzichtbare draden door vezels te verkleinen tot een nanoschaal, waarbij ze toch hun interne structuur behouden. 'De onzichtbaarheid wordt gerealiseerd door de brekingsindex van de metamateriaal-vezels gelijk te maken aan die van de omgeving', zegt Tuniz.


Tuniz en zijn collega's hebben vezels gemaakt die 100 microns dik zijn, maar om onzichtbare draden te hebben, moeten ze nog 100 keer kleiner.Als ze daarin slagen, zal het metamateriaal enkel onzichtbaar zijn in licht met een bepaalde golflengte. Zo zullen de draden bv. 'verdwijnen' in rood licht, maar nog steeds zichtbaar zijn in groen.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws