‘Twee keer zo hoge sterftekans bij griep en corona tegelijk’

Mensen die tegelijk griep en Covid krijgen deze winter hebben twee keer zoveel kans om te overlijden dan wie alleen het coronavirus oploopt. Dat zegt dr. Jenny Harries, baas bij de Britse Health Security Agency.

"Het belangrijkste van deze winter is dat we voor het eerst de griep zien circuleren in normale aantallen, samen met Covid. Dus er is nog steeds risico om het allebei tegelijk op te lopen. En als dat gebeurt, heb je twee keer zoveel kans om te overlijden dan wanneer je alleen Covid oploopt, zo blijkt uit de eerste onderzoeken," zegt ze tegen The Guardian.

"Dus ik denk dat we een onzekere winter tegemoet gaan. Maar we weten wel dat er het afgelopen jaar minder griepgevallen waren dus de immuniteit en de griepsoorten zijn onzekerder."

Ze waarschuwt ook dat er mogelijk verschillende griepvirussen rondgaan dit jaar met een verminderde immuniteit, doordat er afgelopen jaar zo weinig griep was. "Normaal gesproken is er één griepvariant dominant."

De kans is groot dat er dit jaar meer mensen aan griep overlijden, omdat de griepepidemie vorig jaar uit is gebleven. Het is reden om meer mensen een griepprik te geven.