Wetenschappers: zoveel stappen moet je echt zetten per dag

Dagelijks 10.000 stappen zetten en u zult gezond blijven, was lange tijd het devies. Maar wetenschappelijk gezien, deugt er weinig van. Hoeveel je dan wel moet lopen op een dag? 6000 stappen is voldoende.

Dat blijkt uit een analyse van 15 eerdere studies onder tienduizenden mensen afkomstig van vier continenten. Volgens de meta-analyse zijn 6000 stappen genoeg voor 60-plussers. Wie jonger is, zet liever nog een paar passen extra, namelijk ruim 8000 per dag. Meer lopen zou weinig toevoegen aan je levensverwachting.

De onderzoekers, wier studie in The Lancet: Public Health verscheen, ontdekten dat het kwart van de volwassenen dat de meeste stappen zette 40 tot 52 procent minder kans had op voortijding overlijden vergeleken met het kwart met de minste dagelijkse stappen. Dit topte echter af rond de 6000 stappen. Daarboven was er geen extra voordeel meer.

De grootste plus is er voor mensen die heel weinig bewegen. De eerste paar duizend stappen die ze dagelijks zetten, leveren het meeste gezondheidsvoordeel op.

Bron(nen):   Science Alert