Muziek net zo goed voor je psychische gezondheid als sporten

Een muziekje op de achtergrond, keihard meezingen in de auto of lekker sporten met oordopjes in, muziek verbetert ongemerkt op allerlei momenten ons humeur. Een studie toont nu aan dat het zelfs even effectief is als sporten of afvallen.

De overzichtsstudie van 26 eerdere onderzoeken onder in totaal 779 mensen vond een link tussen muziek en psychische gezondheid. De onderzoekers concluderen dat muziek 'in dezelfde range zit, hetzij aan de lage kant van de schaal' als sporten en diëten. Die laatste twee zijn bekende manieren om de psychische gezondheid te verbeteren.

Er komt steeds meer bewijs dat muziek psychische problemen kan verlichten en het algeheel welzijn verbetert, schrijven de onderzoekers in hun paper. Tegelijkertijd benadrukken ze ook dat de individuele verschillen groot zijn. Bij lang niet iedereen in de studie had muziek zo'n positief effect.

De onderzoekers hopen wel dat hun studie psychologen en andere professionals aanmoedigt om muziek voor te schrijven als middel om de stemming te verbeteren. Voor velen van ons is zingen of naar muziek luisteren een plezierige bezigheid en veel gemakkelijker vol te houden dan sporten of diëten.

Bron(nen):   Science Alert