Veelbelovend onderzoek: Bacterie zet broeikasgas om in elektriciteit

Wetenschap
dinsdag, 12 april 2022 om 14:59
anp 446967795
Microbiologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn erin geslaagd om bacteriën het broeikasgas methaan te laten afbreken en tegelijk elektriciteit op te wekken. Een veelbelovende techniek die in de toekomst interessant kan zijn om klimaatdoelstellingen te halen.
De wetenschappers maakten de bacteriesoort Candidatus Methanoperedens onderdeel van een soort batterij. "We laten de bacteriën groeien op een elektrode aan de ene kant, waaraan ze door de omzetting van methaan elektronen afgeven", vertelt onderzoeker Heleen Ouboter.
De bacterie komt in de natuur voor in zoet water. "Vooral op locaties in Nederland waar het oppervlakte- en grondwater vervuild zijn met stikstof gedijt de bacterie goed, aangezien hij nitraat nodig heeft voor het afbreken van methaan."
In het laboratorium lukte het om 31 procent van het methaan om te zetten in elektriciteit. Meer onderzoek is nodig om het systeem te verbeteren en efficiënter te maken. Toepassing op industriële schaal kan hopelijk in de toekomst vorm krijgen. Of zoals de universiteit concludeert: "Elektriciteit opwekken en daarmee meteen de omgeving zuiveren van broeikasgassen: het zou met bacteriën moeten kunnen."
Bron(nen): RTL Nieuws