Duidelijke aanwijzing gevonden voor link tussen pesticiden en hartritmestoornissen

Er komt een nieuw onderzoek naar de rol van pesticiden bij het ontstaan van hartritmestoornissen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat blootstelling aan pesticiden boezemfibrillatie kan veroorzaken.

Hoogleraar Bianca Brundel, specialist hartritmestoornissen aan het UMC in Amsterdam, zegt 'een link op het spoor te zijn' wat betreft chemicaliën voor onkruid- en ongediertebestrijding in de land- en tuinbouw. "Uit beginstudies maken we op dat blootstelling aan pesticiden meer kans geeft op boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd. Er zijn nog geen harde conclusies en we werken op dit moment aan een wetenschappelijke publicatie", vertelt de moleculair en celbioloog aan Trouw.

Ongeveer 345.000 Nederlanders lijden aan boezemfibrillatie. Mensen hebben een verhoogde, onregelmatige hartslag. Dit kan leiden tot benauwdheid, flauwvallen of een opgejaagd gevoel. “We willen weten wat de trigger is. Als we de oorzaak weten, kunnen we gerichter behandelen”, zegt Brundel.

Bij experimenten in het lab ziet de specialist een mogelijke link tussen bepaalde pesticiden en de hartproblemen. Een grote subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek maakt dit mogelijk. Er is aandacht voor input van burgers zelf en er komt een grootschalig bloedonderzoek bij mensen die werken met pesticiden of in de buurt wonen van landbouwvelden.