Langer leven als bijwerking

Evolutionair bioloog Linda Partridge wil een pil ontwikkelen waarmee we gezonder ouder worden. En ze is al een heel eind op weg. Dat legt ze uit tijdens de 18e Anatomische Les op 3 november in het Amsterdamse Concertgebouw.

Het begon met fruitvliegjes. Die leven maar 40 dagen, dus dan kun je al snel het verouderingsproces bestuderen. Bovendien lijken ze verrassend veel op mensen, al zou je dat op het eerste zich niet zeggen: 70 tot 80% van de genen die bij de mens klachten veroorzaken, vind je ook terug bij de fruitvlieg.

Prof. Partridge werkt niet aan een pil, die ons een langer leven geeft. Het gaat erom dat we gezonder oud worden, maar als we langer gezond blijven kan langer leven daar wel een bijwerking van zijn. Een van de mogelijke stoffen die dat mogelijk maken heet ramacypine, een middel dat is goedgekeurd voor gebruik door mensen die een donororgaan krijgen. Het onderdrukt de afweer en gaat afstotingsverschijnselen tegen. Bij muizen werkt het levensverlengend. Het zal nog even duren voor dit of een soortgelijk middel voor de mens beschikbaar is. Het is ook nog maar de vraag of de farmaceutische industrie er blij mee is, want veel middelen voor ouderdomskwalen zullen overbodig worden.

Bron(nen):   AMC-magazine