Dit zijn de verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen zijn even intelligent, maar op andere vlakken verschillen hun hersenen behoorlijk. Daar zouden we meer rekening mee kunnen houden.

Zo komen jongens later in de puberteit dan meisjes. Meisjes zijn daarom in de middelbare schooljaren beter in plannen en zelfbeheersing dan jongens. Op volwassen leeftijd maken mannen onder invloed van testosteron meer dopamine aan dan vrouwen. Daardoor is het beloningscircuit van mannen sterker en zijn zij bereid meer moeite te doen om doelen als status en geld te bereiken, aldus neurowetenschapper Iris Sommer in Vlaamse krant De Morgen. "Mannen zijn meer dan vrouwen bereid om risico's op de koop toe te nemen om dat doel te bereiken."

Vriendelijker
Volgens Sommer wijzen studies ook uit dat vrouwen gemiddeld vriendelijker zijn dan mannen, maar ook neurotischer. "Vrouwen zien meer beren op de weg en twijfelen eerder aan hun eigen kunnen. Mannen en vrouwen zijn gemiddeld even intelligent, ze hebben, laten we zeggen, een IQ van 100. Vraag je mannen om hun IQ in te schatten, dan zitten ze daar gemiddeld wat boven, 110. Vrouwen zitten daar juist wat onder: 90. In sollicitaties zullen mannen zich daardoor beter en duurder verkopen."

Sommer wijst erop dat gelijke behandeling dus niet altijd zorgt voor gelijkheid. "Op de middelbare school zouden we jongens misschien meer zij-instroommogelijkheden moeten bieden", aldus de neurowetenschapper. "En op de werkvloer is het goed om rekening te houden met de neiging van sommige vrouwen om zichzelf te onderschatten. Door mannen en vrouwen altijd gelijk te behandelen, doen we beide geslachten tekort."

Bron(nen):   De Morgen