Zijn mannen eerder geneigd om samen te werken dan vrouwen?

Samenwerken is belangrijk, maar met wie kunnen we het beste samenwerken? Met mannen of met vrouwen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Zo hebben sommigen het idee dat vrouwen zorgzamer zijn en dat zij daarom eerder geneigd zullen zijn om met anderen rekening te houden. Mannen zouden meer competitief en minder coöperatief zijn. Anderzijds zijn mannen goed in teamsporten en treden ze vaker in dienst van het leger. Dus zijn zij misschien toch meer tot samenwerking bereid?

Een meta-analyse van 272 onderzoeken in de afgelopen 50 jaar over de samenwerkingsbereidheid van mannen en vrouwen toont aan dat mannen en vrouwen gemiddeld genomen evenveel geneigd zijn om samen te werken, maar dat de manier van samenwerken verschilt.

Bij veel studies wordt gebruikt gemaakt van het 'prisoner's dilemma game'. Dat houdt in dat 2 mensen zogenaamd gearresteerd worden. Als beiden zwijgen, krijgen ze alleen een boete. Als 1 iemand bekent, krijgt diegene vrijspraak en gaat de ander 10 jaar de cel in. Als beiden bekennen, gaan beiden 5 jaar achter de tralies. Waar het op neerkomt, is dat het voor beide verdachten samen beter is om allebei te zwijgen. Voor iedere verdachte afzonderlijk is het echter voordeliger om te bekennen.

Mannen zijn het meest geneigd om samen te werken met andere mannen. Vrouwen zijn veel minder geneigd om samen te werken met andere vrouwen. Als het spel door een man en een vrouw gespeeld wordt, dan zijn vrouwen eerder bereid om samen te werken dan mannen. Als het spel meerdere keren wordt gespeeld, is de kans dat mannen met je samenwerken dan weer iets groter. Vrouwen zijn meer geneigd om anderen af te straffen als iemand hen heeft belazerd.

Bron(nen):   The Huffington Post