Traditionele Chinese geneeskunde geïntegreerd in de Westerse

Het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature wijdt een supplement bij het laatste nummer van 2011 aan de traditionele Chinese geneeskunde. Voor een blad als Nature, met zijn grondslagen in de Westerse wetenschappelijke traditie, is dat een opmerkelijke stap. Volgens de hoofdredacteur zijn er echter belangrijke ontwikkelingen gaande waarbij de traditionele Chinese geneeskunde wordt gemoderniseerd en Oosterse zienswijzen in de Westerse geneeskunde worden geïntegreerd.

Ze schrijft in het voorwoord dat het idee dat een ziekte niet altijd te herleiden is tot één afzonderlijke oorzaak, steeds meer aanhangers krijgt in de Westerse geneeskunde. In sommige gevallen is bij ziekte waarschijnlijk eerder sprake van een klein onevenwicht met uiteindelijke gevolgen voor het hele lichaam, een zienswijze met veel overeenkomsten met de Chinese visie op gezondheid en ziekte.

De traditionele Chinese geneeskunde heeft unieke, veelbelovende aspecten, aldus Nature. De wetenschap heeft volgens het blad de taak om via onderzoek het pseudowetenschappelijke kaf van het wetenschappelijke koren te scheiden.

Bron(nen):   Medisch Contact  Nature