Ouder dan 53? Dan gaat je financieel inzicht achteruit

Veel 60-plussers vinden de gedachte dat ze te oud zijn om hun eigen financiële zaken te beheren waarschijnlijk te gek voor woorden. Toch hebben Harvard-onderzoekers aanwijzingen gevonden dat het vermogen van mensen om juiste financiële beslissingen te maken een piek vertoont op de leeftijd van 53 jaar en daarna begint te dalen. De resultaten zijn gebaseerd op de meting van twee verschillende types van intelligentie, die mensen nodig hebben om hun financiën te beheren. Het eerste type is de 'gekristalliseerd intelligentie', die is gebaseerd op kennis verworven door ervaring en die verbetert met de leeftijd. De tweede is de 'vloeibare intelligentie' die is gebaseerd op het vermogen om nieuwe problemen op te lossen en die neemt af met de leeftijd. Volgens de onderzoekers nemen de cognitieve prestaties af als mensen in de vijftig zijn. Dan zorgt de veroudering ervoor dat de hersenen een punt bereiken waarop de  gekristalliseerd intelligentie de daling in vloeibare intelligentie niet meer kan compenseren. De onderzoekers waarschuwen er ook voor dat tegen de tijd dat mensen 80 zijn de helft dermate ernstige cognitieve beperkingen heeft dat ze niet meer in staat zijn om belangrijke financiële beslissingen te nemen.

Bron(nen):   The Telegraph      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Hier zou nog wel eens een kern van waarheid in kunnen zitten, de huidige President v/d ECB Mario Draghi is 67 jaar, huidige Fed voorzitter Janet Yellen 68 en de vorige Fed voorzitter Ben Bernanke 61.

  Maar het zegt ook weer niet alles, onze eigen agrarisch ingenieur en part-time financieel brokkenpiloot en Jeroen Dijsselbloem is bijvoorbeeld maar 48.

  • Dead Silence

   Vergeet niet dat onze brokkenpiloot vqn de PvdA is. Financien en PvdA is zekerheid tot doom.

   (in antwoord op Malky)
 2. knier

  Dat betekend dus ook dat mensen die nog geen 53 zijn beslissingen nemen terwijl ze nog niet op het hoogtepunt van hun capaciteiten zijn,terwijl dan juist de meest ingrijpende beslissingen genomen worden.
  Moet er nu niet een begeleidings- traject,toezicht commissie en/of hulp organisatie voor deze stumpers opgericht worden?

Reacties niet toegestaan