Dit is de beste manier om je gedrag te veranderen

Lukt het je maar niet om genoeg te sporten of eindelijk die nieuwe baan te gaan zoeken? Er is een heel effectieve manier om jezelf een steuntje in de rug te geven: verander je omgeving. Daarvoor hoef je niet direct naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Je huis opnieuw inrichten, je kantoor aanpassen of met nieuwe mensen omgaan, is al voldoende.

We zijn niet zo onafhankelijk, zelfstandig en uniek als we denken. Verreweg het meeste gedrag wordt ingegeven door de mensen om ons heen. Of we veel sporten, een nieuwe auto kopen, scheiden of kinderen nemen, het is allemaal besmettelijk.

Ook je leefomgeving bepaalt je gedrag: je bent warmer naar andere mensen als het warm is buiten en afstandelijker als het koud is. Als er voedsel in je buurt ligt en als je bord groter is, eet je meer. En als je vriendelijkheid om je heen ziet, word je zelf ook aardiger.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat wie je date maar voor 2 procent wordt bepaald door je voorkeur en voor 98 procent door wie je tegen het lijf loopt. Cafeïne, alcohol en de lol van het uitje maken dat je date leuker lijkt dat hij eigenlijk is. En hoe gelukkig je bent met je relatie hangt meer af van de leuke dingen die je samen onderneemt, dan van specifieke karaktereigenschappen.

Kortom: we zijn gewoontedieren die zich sterk laten beïnvloeden door de wereld om ons heen en graag de makkelijkste weg kiezen. Maar dat we zo afhankelijk zijn van de context waarin we leven, zorgt er ook voor dat er een hele doeltreffende manier is om ons leven te verbeteren: die context veranderen.

Bron(nen):   Time