Minder vlees moet de wereld redden

Om de opwarming van de aarde te bestrijden moeten we vlees extra gaan belasten, dit heeft de toonaangevende ‘Chatham House’ denktank voorgesteld. Daarnaast adviseren ze ook om de hoeveelheid vlees die geserveerd wordt op scholen en ziekenhuizen te verminderen. De extra inkomsten van de ‘vleesbelasting’ kunnen gebruikt worden om alternatieven te subsidiëren die beter zijn voor de gezondheid en voor het milieu: zoals fruit, groenten en tofu. Een vleesbelasting van 2,50 euro per kilo zou de vleesconsumptie met 14 procent verlagen. Volgens de denktank wordt de vleesindustrie helemaal overgeslagen in de zoektocht naar mogelijkheden om de klimaatveranderingen te veranderen, ondanks dat deze industrie verantwoordelijk is voor ongeveer 15 procent van alle broeikasgassen: dezelfde hoeveelheid die alle auto’s, vliegtuigen, treinen en schepen op de wereld gecombineerd uitstoten. De productie van rund- en lamsvlees zijn het ergste voor het milieu, omdat zowel in het productieproces van dierenvoeding als bij het spijsverteringsstelsel van de dieren gassen vrijkomen. Het belasten van vleeswaren is volgens de onderzoekers de meest effectieve manier om de vleesconsumptie te verminderen, daarnaast biedt dit ook een hoop gezondheidsvoordelen. Zo krijgt de gemiddelde Brit bijvoorbeeld dagelijks ongeveer tweemaal de aanbevolen hoeveelheid vlees binnen. De onderzoekers erkennen dat deze maatregel waarschijnlijk niet de meest populaire optie zal zijn om de vleesconsumptie te verminderen, maar uit focusgroep-onderzoek blijkt dat overheden het publieke verzet tegen deze maatregel overschatten. De onderzoekers zien ook kansen voor de overheid om diëten te beïnvloeden door de hoeveelheid vlees te verminderen en meer vegetarische alternatieven aan te bieden op plaatsen zoals scholen, ziekenhuizen, gevangenissen en legerbasissen. De huidige maatregelen die getroffen worden tegen klimaatverandering, met name in de energie- en transportindustrie, moeten voor een verwarming van maximaal 2,7° Celsius leiden deze eeuw. Het limiteren van de vleesconsumptie kan volgens de onderzoekers zorgen voor 25 procent van de daling die nodig is om onder de benodigde 2° Celsius te komen. Het niveau dat volgens wetenschappers niet overschreden mag worden als we de meest gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering willen voorkomen.

Bron(nen):   Telegraph      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  echt nodig alles uit UK kranten te C/P ‘en?

 2. Dead Silence

  Het zou pas echt goed voor de eereld zijn als de parasitaire linkschmensch verbannen wordt.

 3. Motto

  De echte oorzaak is natuurlijk de enorme overbevolking. Heel vreemd dat maar weinigen het daarover hebben. Het staat bijv. in geen enkel politiek partijprogramma. Zeker te gevoelig en daarom maar doorzeuren over prijsverhogingen. #dubbeleagenda

 4. Marco Gorter

  De CO2 welke vrijkomt tijdens de spijsvertering van bijvoorbeeld een koe kan volgens mij niet meer zijn dan de hoeveelheid CO2 in het gras wat wordt gegeten. Gras heeft CO2 nodig om te groeien, dus neemt eenzelfde van de hoeveelheid weer op. Aangezien gras snel groeit lijkt dit een gesloten cirkel van 3 tot 6 maanden. Er lijkt onder aan de streep geen CO2 toename, toch?
  Waar het met de CO2 volgens mij misgaat is het laten vrijkomen van CO2 welke duizenden / miljoenen jaren geleden in de aarde is opgeslagen (olie en gas).

 5. Ko Herent

  Ik dacht juist de sla…

Reacties niet toegestaan