Monster-tonijn van 275 kg getest op straling uit Fukushima

Visser Paul Worsteling deed een supervangst 50 km van de kust van Nieuw Zeeland. Het kostte hem 2 uur en 58 kg aan lijn om de blauwvin tonijn van 2.7 meter lang en zo’n 275 kilo binnen te halen. Wetenschapper denken dat er iets niet pluis is een de tonijn van monsterachtige afmetingen en vrezen dat de vissen in dit deel van de zee van Tasman besmet zijn met straling van de meltdown van de Japanse kerncentrale in Fukushima. Worstelings’s tonijn (die in Japan zo’n 550.000 euro waard is) zal dan ook eerst worden onderzocht om te kijken in hoeverre het Fukushimadrama zich over de wereldzeeën verspreid. Het zijn niet alleen Australische en Nieuw-Zeelandse wetenschappers die zich zorgen maken; een team van Amerikaanse onderzoekers ontdekte dat de straling zelfs terug te vinden is in tonijn in de Stille Oceaan bij Californië. Het stralingsniveau bevond zich nog onder de ‘veilig-om-te-eten’ limiet, maar de Amerikanen waren toch erg verbaasd dat een blauwvin tonijn zo’n mate van radioactieve deeltjes kon opdoen door het eten van besmette prooi en zwemmen in besmet water, en die deeltjes over 6000 mijl met zich meedroeg. ‘We zijn geschrokken,’ zegt onderzoeker Fisher. ‘Dat is een enorme afstand. Om die te zwemmen en dan nog steeds die radionuclides bij je dragen is verbazingwekkend.’

Bron(nen):   NY Daily News  bron foto    

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AlterEgoPeter

  Pefekt ! we vagen onszelf volledig weg. Niks meer aan doen. Komt allemaal goed.

 2. Gerardus Molema

  Dit visje past normaal gesproken op je bord. Kun je nagaan hoe de walvissen eruit zien die er in de buurt gezwommen hebben.

 3. rik_c

  Twee excessen van de mensheid in 1 artikkel: overbevissing (een tonijn die 550000 euro waard is) en een kernramp… nou!

 4. Barry Gillis

  “Wetenschapper denken dat er iets niet pluis is een de tonijn van monsterachtige afmetingen en vrezen dat de vissen in dit deel van de zee van Tasman besmet zijn met straling van de meltdown van de Japanse kerncentrale in Fukushima”

  Wtf? Suggereerd het artikel nu dat de afmeting van deze tonijn door radioactiviteit komt, het was zeker geen wetenschapper die dat gezegd zal hebben, hooguit een pseudo wetenschapper die de godzilla-film als documantaire interpreteerd.

  Wat een vreemd artikel op een website die welingelichtekringen heet.

 5. JordenSpliethof

  2000 euro per kilo, incl. graat en kop.. moeilijk te geloven.

 6. hans

  Monsterachtige afmeting, nee dat niet, wel een flink exemplaar.
  Maar verder klopt het, ze zijn zo zeldzaam dat er inderdaad dergelijke bedragen voor betaald worden.
  En als toppredatoren zullen ze allen radioactiviteit bevatten, daar hoef je geen onderzoek op los te laten. Loos artikel dus.

 7. meneerjansen

  vroegah werden die beesten gewoon zo groot…big debiel!
  wees fris en laat die vis!

 8. Remi Klaui

  twee reacties zijn niet goedgekeurd door de mods. Ze gaan over het record van de IGFA en een zeer grote tonijn van 678 kg.

  Ik vraag me af wat ik verkeerd doe in mijn reactie…

  Censuur…

 9. Remi Klaui

  Het kostte hem 2 uur en 58 kg aan lijn.

  58 kg aan lijn, 130 Lbs lijn, Paul is een Big game visser, hengel dus.
  58 kg lijn is c.a. 30 kilometer 130 Lbs lijn…

Reacties niet toegestaan