Baanbrekend: Transgender krijgt baarmoedertransplantatie en wil zwanger worden

Wetenschap
dinsdag, 10 mei 2022 om 11:59
anp 87215726
Een Indische chirurg gaat een poging doen om een baarmoeder te transplanteren. Als dit volgens plan verloopt, is het mogelijk voor de transgender patiënt om een kind te krijgen.
De baarmoeder komt van een dode donor of van een transgender die de omgekeerde weg bewandelt, die dus van zijn baarmoeder af wil. De bevruchting komt tot stand via IVF en het kind zal met een keizersnede ter wereld moeten komen, aangezien een 'natuurlijke' geboorte niet mogelijk is.
Het is slechts eenmaal eerder geprobeerd om een baarmoeder te transplanteren. De transgender vrouw overleed enkele maanden later aan complicaties.
Dokter Narendra Kaushik uit New Delhi gaat de operatie uitvoeren. “Elke transgender vrouw wil zo vrouwelijk als mogelijk zijn. En daar hoort het moederschap bij. Om dit te bereiken, transplanteren we een baarmoeder, net als we met een nier of ander orgaan zouden doen. Dit is de toekomst. Het is nog onduidelijk wanneer we precies gaan opereren, maar het zal binnenkort zijn. We zijn zeer optimistisch over de kansen.”
Bron(nen): Ladbible