Bril met speciaal getint glas kan migraine voorkomen

Wetenschap
door Chantal Caeszondag, 29 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers van de Michigan State University hebben aangetoond dat een bril met precisie-getinte glazen kan helpen om migraine te voorkomen, als die wordt getriggerd door bepaalde visuele patronen. Tot 42% van de mensen. die een vorm van migraine hebben die gepaard gaat met visuele 'aura', zoals lichtflitsen, kan er baat bij hebben, zeggen de onderzoekers. Precisie-getinte glazen worden in de UK al sinds de jaren 1990 gebruikt bij 'zwakke lezers', een aandoening die lijkt op dyslexie.
In deze studie werden 11 mensen met migraine en 11 zonder de hoofdpijn met behulp van een fMRI scan onderzocht. Nagegaan werd of een bril met getinte glazen de hersenactiviteit normaliseerde bij mensen met slaande hoofdpijn. Alle deelnemers keken naar 'stressvolle' streepjespatronen (bepaalde afstand, scherp contrast) door 3 verschillende paren getinte brillenglazen. De glazen werden voor iedere proefpersoon aangepast, met het meeste comfort en de minste vervorming.
Als de migrainepatiënten een bril droegen, normaliseerde hun hersenactiviteit tijdens het zien van verschillende streepjespatronen. Normaal gesproken is er dan sprake van 'hyperactivatie', een specifieke vorm van hersenactiviteit die voorkomt tijdens een migraineaanval. De patiënten hadden ook minder klachten dan met andere brillenglazen.
Een interessante, maar kleine studie. De eerste resultaten zijn in ieder geval hoopvol.
Bron(nen): USA Today