Geen fabel: spinazie moet je niet twee keer invriezen

Wetenschap
maandag, 18 maart 2024 om 8:05
204728966 l normal none
Nee, het is echt niet aan te raden om spinazie twee keer in te vriezen. De kwaliteit van de spinazie gaat achteruit bij het invriezen en ontdooien, en dit proces verslechtert nog meer bij herhaaldelijk invriezen.
Redenen om spinazie niet twee keer in te vriezen:
  • Textuur: Spinazie bevat veel water. Bij het invriezen en ontdooien bevriest en ontdooit dit water, waardoor de celstructuur van de spinazie beschadigd wordt. Dit maakt de spinazie na het tweede ontdooien zacht en papperig.
  • Smaak: De smaak van spinazie kan afnemen na het tweede ontdooien.
  • Voedingsstoffen: De hoeveelheid voedingsstoffen in spinazie kan afnemen na het tweede ontdooien.
  • Hygiëne: Door het invriezen en ontdooien kunnen bacteriën groeien in de spinazie. Het risico op voedselbederf is groter bij spinazie die twee keer is ingevroren.
Tips om spinazie te bewaren:
  • Verse spinazie: Bewaar verse spinazie in de koelkast in een luchtdichte bak. Verse spinazie is maximaal 3 dagen houdbaar.
  • Diepvries spinazie: Bewaar diepvries spinazie in de vriezer tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
  • Spinazie invriezen: Blancheer de spinazie kort in kokend water en laat het daarna goed afkoelen. Vries de spinazie in in porties die je in één keer kunt gebruiken.
Conclusie:
Het is beter om spinazie niet twee keer in te vriezen. Bewaar verse spinazie in de koelkast en diepvries spinazie in de vriezer. Blancheer de spinazie voor het invriezen om de kwaliteit te behouden.
Diepvriesspinazie kreeg in 1980 een slechte naam. Er werden diverse mensen ziek na het eten van diepvriesnasi en diepvriesspinazie die was verontreinigd met nitriet uit het koelsysteem van de Iglo-bestelwagens. Ten minste twee van hen zijn hieraan overleden. Het lag dus niet aan de spinanzie, maar aan het koelsysteem van de bestelwagens. Maar dat drong maar een beetje door. De koelwagens met het nitrietsysteem werden omgebouwd, zodat geen nitiriet meer nodig was. Ongeveer 300 ton diepvriesvoedsel werd uit de handel genomen, uit 750 Limburgse winkels, die vanuit het depot in Limburg waren bevoorraad, mogelijk met de besmettende koelwagens. De schade bedroeg ruim 2,5 miljoen gulden. Iglo bood zijn excuses aan in een enorme advertentie in diverse tijdschriften.