IJsbeer krijgt het te warm

Wetenschap
vrijdag, 09 augustus 2013 om 8:31
welingelichtekringen header 1
In Noorwegen is weer een dode ijsbeer gevonden. Hij was vel over been en is uiteindelijk omgekomen door uitputting.
Er is nog nooit zo weinig ijs geweest op de Noordpool. Daardoor wordt het jachtgebied van de ijsbeer steeds kleiner. Hij is afhankelijk van de grote witte ijsvlaktes. Daar jaagt hij op zeehonden. Door het gebrek aan ijs, moet hij steeds grotere afstanden afleggen om voedsel te vinden.
De nu gevonden ijsbeer is in april onderzocht door het Noorse Poolinstituut. Toen was hij nog gezond en sterk. Hij leefde in het zuidelijke deel van Svalbard, een eilandengroep op de Noordpool. Nu is hij 250 km noordelijker gevonden. Dat is ver buiten zijn normale leefgebied. Vermoedelijk heeft hij de fjorden naar het noorden gevolgd. Dat betekent dat hij misschien wel twee of drie keer die afstand heeft afgelegd op zoek naar voedsel.
In 2005-2006 is er warmer water de fjorden van Svalbard binnen gestroomd. Sindsdien is er veel minder ijs en dat wordt elk jaar erger. In 2013 verdween het ijs uitzonderlijk snel en vroeg. Daardoor was de zeehondenjacht voor de ijsberen veel minder productief dan in andere jaren.
Overal daalt het aantal poolberen. Op dit moment zijn er nog zo'n 20.000 tot 25.000 over. De daling is volledig toe te schrijven aan de afname van de hoeveelheid poolijs. Er is tachtig procent minder ijs dan dertig jaar geleden. De oersterke dieren worden nu meer dan ooit met uitsterven bedreigd.
Bron(nen): The Guardian