Studie: Deze maatregelen hebben het meeste effect gehad op indammen coronavirus

Wetenschap
vrijdag, 08 mei 2020 om 12:50
welingelichtekringen header 1
Thuiswerken, scholen dicht en horeca gesloten, overheden namen tal van maatregelen om het coronavirus te stoppen, maar welke hadden nu het meeste effect? Wetenschappers hebben de gevolgen van iedere maatregel onderzocht.
De studie van de universiteit van East Anglia is onder meer uitgevoerd om te bepalen welke maatregelen het beste als eerste kunnen worden versoepeld. De wetenschappers vergeleken daartoe de besmettings- en sterftecijfers van het European Centre for Disease Control met de data waarop maatregelen werden ingevoerd in dertig landen.
Hun conclusie is dat het sluiten van scholen de meest zinvolle maatregel is geweest. Daarbij werd het grootste verband gevonden met het teruglopen van het aantal besmettingen. Dat, terwijl in ons land tot nu toe werd gezegd dat de schoolsluiting juist heel weinig invloed heeft op de besmettingscijfers.
Het verbieden van openbare bijeenkomsten en privésamenkomsten is de op een na belangrijkste maatregel. Dat sluit aan bij eerder onderzoek weet professor Paul Hunter. “Er is een aantal voorbeelden van muziekfestivals waarvan we weten dat infecties op de luchtwegen er op grote schaal aan elkaar zijn doorgegeven.” Er wordt niets gezegd over de omvang van de bijeenkomsten.
Het sluiten van horeca, sportclubs en fitnesscentra heeft eveneens behoorlijk veel effect gehad op de verspreiding van het virus. Het dichtdoen van winkels en overige bedrijven was dan weer minder nuttig.
Gek genoeg, bleek thuisblijven weinig effectief. “Dit heeft ons echt verrast”, zegt onderzoeker Julie Brainard. “Het duidt erop dat thuisblijven niet nodig is om de virusuitbraak onder controle te krijgen, op voorwaarde dat dit niet leidt tot meer massale bijeenkomsten.”
Bron(nen): HLN