Van Ark snapt zorgen over Fieldlabs, maar legt bal bij gemeente

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals het Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.

Met zogenoemde Fieldlab-evenementen wil het kabinet kijken hoe evenementen veilig kunnen worden georganiseerd, met toegangstesten vooraf. Een van de proefevenementen is een feest zaterdag in Breda, georganiseerd door Radio 538. Een petitie tegen het feest, die werd begonnen door een arts van het Amphia-ziekenhuis in Breda, werd de afgelopen dagen al 350.000 keer ondertekend.

"Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg", zegt Van Ark. "Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Fieldlabs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente."

Petitie

De bewindsvrouw ziet een "aantal dilemma's". Aan de ene kant is er de drukte in de zorg, maar aan de andere kant zijn er "ondernemers bij wie het water aan de lippen, over de lippen staat. Die willen laten zien, en wetenschappelijk bewezen zien, hoe het wel kan".

Over de petitie tegen het Oranjedag-feest wilde Van Ark niks zeggen. "Daar ga ik geen uitspraken over doen."