Het rode huis

Mark Haddon is algemeen bekend van zijn bestseller Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, waarin hij van binnenuit beschrijft hoe een autistisch jongetje de wereld ervaart. In Het Rode Huis (The red house) zit hij de personages minstens even dicht op de huid, maar hier is het er niet een, hier zijn het er acht, de rode wouw die af en toe over het huis vliegt en de boel van boven bekijkt, niet meegerekend. Acht leden van een enigszins disfunctionele en van elkaar vervreemde familie die met elkaar in een vakantiehuis zit. Om de paar paragrafen zoomt Haddon in op een ander personage. Van Angela, moeder van drie kinderen, naar haar broer Richard, diens tweede vrouw Louisa en haar krengige dochter, en dan weer terug naar Angela's oudste zoon Alex, overlopend van hormonen, of het buitenbeentje Daisy. Dat is even wennen, zelfs wel wat irritant in het begin, maar juist hier toont Haddon zich een meester. Langzaamaan word je meegevoerd in al die verschillende blikken op de wereld, die tijdens het boek ook nog allemaal veranderen. Deze ontwikkelingen zijn soms verrassend, meestal weinig origineel. Maar de caleidoscopische manier van lezen, waarbij zowel de personages als de lezer regelmatig op het verkeerde been gezet worden, dat is wat het boek leuk maakt. Meer recensies hieronder:

Bron(nen):   TZUM literaire weblog  The Guardian  New York Times  

568 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. JerushaG

    Da’s nou ook toevallig! Precies dit boek viel me vorige week op bij Chapters in Vancouver. Heb de titel toen gauw op een briefje geschreven. Lijkt me echt een verhaal in de lijn van de romans van John Irving en Anne Tyler.
    En, I feel a movie coming up… (Wedden dat de filmrechten van dit verhaal binnenkort voor een riant bedrag verkocht zullen worden?…)

Reacties niet toegestaan