Een bankroet zou de VS goed doen

De VS gedragen zich al een klein kind dat alles tegelijk wil. Het resultaat is een begrotingstekort van 12 procent van het BNP, zonder dat er uitzicht is op een methode om dat tekort onder controle te krijgen.
Vroeg of laat gaat dat mis en als het dan toch moet gebeuren, kan het volgens columnist Gideon Rachman van de Financial Times maar beter snel gebeuren. Een bankroet of bijna-bankroet dwingt staten zichzelf opnieuw uit te vinden.
De twee belangrijkste trends in de wereld, te weten globalisering en democratisering, zijn voor een belangrijk deel ingegeven door landen plotseling ontdekten dat ze platzak waren. Dat geldt voor China (1978), voor India (1991), voor Mexico en half Latijns-Amerika (1982) en ook voor Rusland (1989). Maar het geldt bijvoorbeeld ook voor Groot-Brittannië dat in 1976 met de pet in de hand naar het IMF moest, wat zo'n shockeffect had dat Maragaret Thatcher het roer kon overnemen en haar revolutie kon ontketenen.
Voor de meeste landen is het veel beter net niet over het randje van faillissement te vallen. Laten we hopen, aldus Rachman, dat dit bij de VS het geval is en dat het moment niet wordt verspild.

Bron(nen):   Financial Times