De barre arbeidsomstandigheden bij PostNL: "Kinderen werken er 10 uur per dag voor 40 euro"

Economie
dinsdag, 23 november 2021 om 9:48
anp 430766240
Gisteren werd bekend dat de Belgische arbeidsinspectie invallen heeft gedaan bij drie vestigingen van PostNL in Vlaanderen, vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Een journalist van HLN ging undercover bij de Nederlandse bedrijf en was geschokt.
Het is al de derde keer dat de Belgische arbeidsinspectie bij PostNL een inval doet. Een van de drie bezochte depots in Mechelen, Wommelgem en Ardooie blijft voorlopig gesloten. Er is sprake van zwartwerk, illegale tewerkstelling en uitbuiting.
Joppe Nuyts, die tijdelijk ging werken voor PostNL, draaide werkdagen van soms 7 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds: "Al meteen werd het gesjoemel mij duidelijk. Veel van mijn collega’s werkten met een deeltijds contract en werden verder in het zwart betaald."
Lange dagenDe lange dagen waren een race tegen de klok. "Gemiddeld 200 bestellingen, maar dat kon soms oplopen tot 300, zelfs 400. Dat moest allemaal in mijn bestelwagen. Rond 10 uur in de voormiddag geraakte mijn bestelwagen ongeveer wel gevuld. Vanaf dan was het een race tegen de tijd: op het einde van de dag moeten alle pakjes geleverd zijn. De werkdag duurde meestal tot 19 uur ‘s avonds, zo’n goeie twaalf uur werk per dag. Maar als de pakjes opliepen, wat kan gebeuren na een verlengd weekend of feestdag, werk je gauw tot 22 uur ‘s avonds. Die dagen waren extreem zwaar."
Maar het allerschrijnendst vond hij de kinderen die er aan het werk waren. "Met vier euro per uur moeten ze soms meer dan tien uur per dag in tempo pakjes ronddragen. Maar dat zijn zelfs geen jongeren, het zijn kinderen. Dertien- en veertienjarigen. Ik geloofde mijn eigen ogen niet toen ik ze sprak. Ik vroeg me toen meermaals af: wat doe ik hier eigenlijk?"