Drie vissen om vaak te eten, drie vissen om te mijden

Van sardines tot makreel, vis heeft een groot aantal voordelen, variërend van omega-3-zuren tot eiwitten. 

De dietisten van Clevland Health wijzen de weg

Heel gezond

1. Sardines

Sardines bieden verschillende voordelen.

"Sardines zijn een geweldige bron van omega-3-vetzuren, ze worden in het wild gevangen en zijn goedkoop."

Sardines leveren 2 gram hart-gezonde omega-3 vetzuren per portie van een ons en de laagste niveaus van kwik. Ze bevatten veel calcium en vitamine D , dus ze zijn ook goed voor de gezondheid van je botten. 

"Aangezien de kans groter is dat sardines duurzaam worden gevangen, zijn ze een veilige keuze voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven", merkt dietist Zumpano op.

2. Haring

Vette vis zoals haring levert ongeveer 1,5 gram omega-3 vetzuren per portie van een ons. Haring bevat ook meer omega-3-vetzuren dan zalm of tonijn. Ons lichaam kan die vetten niet zelf maken en heeft ze wel nodig. 

Haring bevat minder kwik dan andere omega-3-rijke vis, zoals tonijn, koningsmakreel, zwaardvis en heilbot.

 3. Makreel

Veel makreel bevat veel omega-3 vetzuren en weinig kwik, maar niet alle makreel krijgt is gezond. Koningsmakreel, afkomstig uit de westelijke Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico, heeft een hoog kwikgehalte. 

Niet zo gezond

1. Tilapia

"Tilapia is een bron van eiwitten, maar het mist het omega-3-gehalte van vette vis zoals zalm, tonijn, haring en sardines", zegt Zumpano.

De meeste mensen krijgen niet genoeg omega-3- vetzuren binnen via hun dieet. Als je van vis houdt, kun je het beste vissen kiezen die deze essentiële voedingsstof het hoogst bevatten.

2. Tonijn

"Verse tonijn is een geweldige bron van omega-3 vetzuren", zegt Zumpano. "Maar het bevat veel kwik"

Blootstelling aan hoge niveaus van kwik verhoogt het risico op hersensziekten en andere gezondheidsproblemen. 

3.Meerval

Meerval komt vaak uit vervuild water en kan gevaarlijke chemicaliën en antibiotica bevatten. Als je van meerval houdt, kies dan voor gekweekte variëteiten uit Amerikaanse wateren of probeer karper, die een vergelijkbare smaak hebben.

Bron(nen):   Cleveland