Ministerie bemoeide zich wél met OMT-advies: "Denk dat hier wet is geschonden"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 11 februari 2022 om 15:17
welingelichtekringen header 1
Het ministerie van Volksgezondheid heeft meerdere keren wijzigingen aangebracht in de OMT-adviezen. "Ik denk dat hier zelfs de wet geschonden wordt."
Het RIVM dat voorzitter is van het OMT heeft de wijzigingen van ambtenaren van het ministerie overgenomen zonder de OMT-leden te raadplegen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur naar duizenden vrijgegeven documenten.
Zo wilde het ministerie het advies afzwakken dat personeel in de ouderenzorg mondkapjes moet dragen. Het RIVM nam dat vervolgens klakkeloos over. En zo zijn er meer voorbeelden, waarover je hier meer leest.
Verschillende hoogleraren spreken van "politieke sturing". Hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons: "Ik denk dat hier zelfs de wet geschonden wordt. Daarin staat dat de minister zich niet moet bemoeien met de wetenschappelijke methode van het RIVM. Daar moet hij echt van afblijven. Dat is hier niet gebeurd."
OMT-leden laten weten aan Nieuwsuur dat ze niet wisten dat het RIVM dit soort wijzigingen doorvoerde. Het is een kwalijke zaak, omdat het OMT compleet onafhankelijk hoort te opereren van het ministerie.
Daarom moet de werkwijze veranderen, vinden experts. Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries: "Het OMT staat nu onder voorzitterschap van het RIVM, maar dat blijkt dus niet de onafhankelijkheid van het OMT te kunnen garanderen. Het OMT moet een onafhankelijke voorzitter krijgen."
Bron(nen): NOS