Jeroen Pauw botst bij Op1 met IC-baas, die hem uitlegt waarom vaccineren wél de oplossing is

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 02 december 2021 om 11:40
welingelichtekringen header 1
Jeroen Pauw botste gisteravond bij Op1 met ic-baas Iwan van der Horst van het Maastricht UMC, omdat Pauw meende dat meer ic-bedden de oplossing zijn om uit de coronacrisis te komen.
Jeroen Pauw haalde gisteravond aan de talkshowtafel nog maar eens het argument van stal dat we te weinig ic-bedden hebben in Nederland en waarom dat er niet meer zijn geworden in de afgelopen twee jaar. "Het is toch een beetje flauw vind ik dat de politiek heel veel legt bij de zogenaamde ongevaccineerden, terwijl je ook kan zeggen: we hebben onze spullen niet voor elkaar, want wij hebben onvoldoende bedden", aldus Pauw. "En dat zorgt ervoor dat dit land op slot moet."
Van der Horst legt uit waarom dat argument niet opgaat. "Je wilt uiteindelijk niet dat je zoveel ic-capaciteit hebt, want dan zeg je: we laten het tuutje pas overkoken als er nog meer aan het borrelen is." Het ic-hoofd is niet per se tegen meer ic-bedden, maar, zo stelt hij: "De oplossing voor het coronavirus is niet meer bedden aan het einde van de keten, want dan zeg je: ik vind het oké dat er heel erg veel mensen ziek worden."
Druk op zorgVolgens Pauw is het goed dat we informatiecampagnes hebben over vaccineren, maar moeten er daarnaast meer bedden komen voor alle coronapatiënten. Maar dat betekent dus, zoals Van der Horst probeert uit te leggen, dat we accepteren dat er veel meer mensen ziek worden en overlijden, die bovendien voor een enorme druk op de ziekenhuizen zorgen.
De ic-baas lijkt het beter om aan het begin van de keten te voorkomen dat mensen ziek worden. Het is dweilen met de kraan open, zolang mensen zich niet laten vaccineren. Dat bewijst Duitsland op dit moment, waar de ic-capaciteit veel groter is, maar ze nu, door een lage vaccinatiegraad, ook de handenvol hebben aan alle coronapatiënten.
Op Twitter, waar het Op1-fragment trending is, is er, zeker onder ongevaccineerden, veel lof voor de kritische Jeroen Pauw. Eén Twitteraar merkt op: "Alle wappies zijn in een keer lid van de Jeroen Pauw-fanclub. Toch mooi om te zien hoe makkelijk het vertrouwen in de MSM (mainstream media, red.) hersteld wordt zodra die de gewenste geluiden produceert."