Viroloog Bert Niesters vindt OMT-advies te slap: "Mensen gaan gewoon eerder naar IKEA"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 26 november 2021 om 9:19
welingelichtekringen header 1
Het OMT-advies over de coronamaatregelen komt voor Bert Niesters, viroloog bij het UMCG, 'als een verrassing'. Volgens hem is een complete lockdown de enige oplossing.
Het OMT adviseert om horeca en niet-essentiële winkels van 17 tot 5 uur te sluiten. Dat is een wel heel kleine verzwaring van de maatregelen, vindt ook Niesters. "Als alles om 17.00 uur dichtgaat, dan gaan mensen gewoon overdag winkelen. Of ze gaan om 05.00 uur 's ochtends naar Ikea,” zegt hij in het Dagblad van het Noorden.
De scholen blijven open. Dat is twijfelachtig, vindt de viroloog, omdat het virus juist onder kinderen zo hard rondgaat.
Een complete lockdown ziet hij op de korte termijn als enige oplossing. "Dat is heel schadelijk voor de economie, zeker omdat in december veel omzet wordt gemaakt. Maar goed, dan had het kabinet het niet zover moeten laten komen.”
Niesters maakt zich grote zorgen. "Het kabinet is echt te laat nu. Zelfs als we nu alles dichtgooien, duurt het nog een tijd voor de besmettingscijfers omlaag gaan.”