Last van hooikoorts? Laat dit 'voedselproduct' voortaan dan staan

gezondheid
maandag, 04 maart 2024 om 11:38
bijgewerkt om maandag, 04 maart 2024 om 11:40
anp 470085698
Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Zo'n 25 tot 30 procent van de Nederlanders is overgevoelig voor stuifmeel (pollen) van sommige bloeiende grassen, bomen en planten. Online staan tal van adviezen over wat je juist wel of niet moet eten als hooikoortspatiënt, maar wat is daarvan bewezen? Erg weinig, aldus experts in Het Laatste Nieuws.
Wat voedingsmiddelen betreft is er eigenlijk maar één ding waar je mee op moet passen, aldus professor Peter Hellings van het UZ in Leuven. “Dat is alcohol. Ongeveer de helft van de patiënten met luchtwegallergieën heeft een toename van de klachten wanneer ze alcohol drinken. Dat staat los van de allergische ontstekingsreactie, maar is een gevolg van de overgevoeligheid van de luchtwegen waarbij alcohol zich bindt aan de stofjes in de luchtwegen. Zo ontstaan de klachten. Dat zien we ook voorkomen bij patiënten met astma en chronische sinusitis, waarbij de helft van de patiënten meer klachten krijgen wanneer ze alcohol drinken. Door de allergische reactie zijn de luchtwegen gevoeliger voor temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid of meer gekruid eten.”
"In het algemeen staan de klachten ter hoogte van de luchtwegen los van wat je eet”, aldus de professor. Er zijn volgens hem maar drie dingen die echt helpen om hooikoorts te verminderen. "Ten eerste blootstelling aan de allergenen zo veel mogelijk vermijden, ten tweede de neus met een zoutoplossing spoelen en ten derde factoren die de luchtwegen prikkelen uit de weg gaan.”