De Groene Amsterdammer verkoopt pand aan Westeinde en verhuist

De Groene Amsterdammer is vandaag verhuisd van het Westeinde naar ‘t Singel. Sinds 1954 huisde het opinieweekblad aan het Westeinde 16. Het pand, pal tegenover De Nederlandsche Bank, was eigendom van de Groene en is inmiddels verkocht.
Hoofdredacteur Xandra Schutte neemt afscheid van het gebouw waar in het 120 jarig bestaan van de Groene in het allerkleinste kamertje Alphons Diepenbrock, Emmy Andriesse, A. Alberts, Rienk Dijkstra, Harriët Freezer, Matthijs Vermeulen, Cas Oorthuys hebben gezeten.
Schutte schrijft dat nu meer dan ooit de geesten rondwaren van al die mensen die er ooit aan het weekblad werkten. ‘Als de muren konden praten, zouden ze vertellen over de dames en heren - in de woorden van W.F. Hermans 'de versleten vlinderdassen en oude corsetten' - die op donderdagmiddag kwamen vergaderen. Anton Koolhaas, C.J. Kelk, Jeanne van Schaik-Willink, J.J. Vriend en Matthijs Vermeulen waren er altijd; Simon Vestdijk, Abel Herzberg, Jacques Presser, Hella Haasse schoven met regelmaat aan.’

Het herenhuis van 500 vierkante meter met 15 kamers en "veel originele details" was volgens Funda binnen drie weken verkocht. De laatste vraagprijs was 1.850 miljoen euro.

Bron(nen):   De Groene Amsterdammer  Funda