Droogste woestijn ter wereld kleurt prachtig paars

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 10 juli 2024 om 9:13
anp 455724007
Normaal gesproken is de Atacama-woestijn in het noorden van Chili een dorre boel, maar nu niet: de vlakte kleurt prachtig paars door een heleboel bloemen die tot bloei konden komen door de hevige regenval in het gebied.
Het is niet uniek: elke paar jaar toont de woestijn zich op haar best. Maar meestal gebeurt dat in het voorjaar, dat in Chili pas in september begint. Nu is het er dus winter, maar doordat weerfenomeen El Ni帽o voor meer regen en hogere temperaturen zorgde dan normaal zijn de bloemen er vroeg bij dit jaar.
In de laatste veertig jaar is het zeker vijftien keer gebeurd dat de woestijn paars kleurde, voor het laatst in oktober 2022. Op dit moment is de bloei pas net begonnen. Naar verwachting verspreiden de bloemen zich de komende weken over een nog veel groter gebied.

The Atacama Desert in northern Chile is one of the driest places on Earth, but swaths of its usually barren sand are currently carpeted with a colorful bloom of white and purple flowers

Image
39
Reply

馃嚚馃嚤 | Flores emergen sobre Atacama, #Chile, el desierto m谩s 谩rido del mundo. (Julio 02, 2024). Este a帽o el Desierto Florido apareci贸 y brot贸 antes de lo previsto, ya que normalmente este fen贸meno suele ocurrir en Primavera, entre septiembre y noviembre. Ruta a las Estrellas.

Image
Image
Image
Image
63
Reply