Alles wat je moet weten over collageen poeder!

Partnerposting
donderdag, 27 juni 2024 om 6:13
schermafbeelding 2024 06 27 om 061504jpg

Collageen poeder is een relatief nieuw fenomeen in de wereld van skin care, maar nu al een zeer gewild ingrediënt in zowel crèmes als supplementen. Maar wat is het nou precies en werkt het ook echt? En waar moet je precies op letten bij het kopen? Hieronder vertellen we je alles wat je moet en wil weten!
Wat is collageen? 
Collageen is een eiwit die ons lichaam zelf aanmaakt en beslaat maar liefst 30% van het totale eiwit in ons lichaam. Hiernaast, zijn er meerdere soorten collageen waarvan type I, II en III het bekendst zijn.
Maar wat doet collageen eigenlijk? Afhankelijk van de plek waar het zich bevindt en andere hulpnutriënten heeft collageen verschillende werkingen in het lichaam. Zo helpt het bij behoud van de normale structuur, uiterlijk en elasticiteit van je huid. Ook heeft collageen een hydraterende werking waardoor je huid ook van binnen mooier wordt. Hiernaast, draagt het ook bij voor de normale werking van je botten en kraakbeen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat collageen helpt bij het verbeteren van je haarvolume en het mooi houden van je nagels.
En ondanks dat je lichaam deze proteïne zelf aanmaakt, neemt dit wel sterk af na je 25e levensjaar. Ook wanneer je rookt of veel blootgesteld staat aan de zon kan dit nog sneller gaan, waardoor onder andere de elasticiteit en zachtheid van je huid afneemt.
Zo herken je het beste collageen poeder
Zoals hierboven al genoemd neemt het aanmaken van collageen nadat je 25 bent geworden af, waardoor er ook rimpels en fijne lijntjes kunnen ontstaan. Zou je toch extra collageen binnen willen halen? Dan kan een supplement of poeder een mooie optie zijn. Maar waar moet je nou opletten als je de beste collageen poeder wil kopen?
Gehydroloseerd Collageen
Wanneer je een collageen poeder wil kopen dan is het beste als het gehydrolyseerd collageen bevat. Dit omdat bij het hydrolisatie proces collageen opgeknipt wordt in kleinere deeltjes ook wel peptiden genoemd. En deze peptiden worden makkelijker in je lichaam opgenomen. Fijn voor je huid én je darmen!
Puurheid
Net als bij andere producten zijn ook bij veel collageen supplementen onnodige stoffen toegevoegd, waardoor er relatief minder werkzame stoffen inzitten. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. En dat is helemaal niet nodig want collageen smaakt namelijk nergens naar, dus als je dit oplost in jouw glas water of koffie, proef je er helemaal niks van. Kijk dus altijd naar het puur collageenpercentage. Deze wil je het liefst zo dicht mogelijk bij de 100. Staat het niet vermeld? Dan is het product waarschijnlijk niet zuiver.
Aminozuurprofiel
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, dus zo ook collageen. De onderlinge verhoudingen kunnen nog wel eens verschillen waardoor het ook wel handig is om naar het aminozuurprofiel te kijken wanneer je collageen wilt kopen. Een goed beginpunt is om te kijken naar de drie belangrijkste aminozuren: proline, glycine en hydroxyproline. Bevat het product een hoog percentage van deze drie, voornamelijk hydroxyproline, dan heb je een hoogwaardig supplement.
Ben je van plan om collageen poeder te gaan slikken? Wees dan geduldig, want je gaat niet binnen een paar dagen al effect zien. Je zal het voor een langere tijd moeten gebruiken om te kijken of het voor je werkt.