Duitse anti-europartij bereikt mijlpaal
In Duitsland is een fenomeen aan het groeien dat veel invloed in heel Europa kan krijgen. Er is een partij opgericht die niet tegen de EU is, maar wel fel tegen de euro: de Duitsers moeten de D-Mark weer terugkrijgen.
Deze partij - Alternative für Deutschland (AfD) – werd aanvankelijk gezien als een interessant teken des tijds, maar verder niets. Er zit geen grote organisatie achter en de verkiezingen zijn al na de zomer in september. Een politieke partij krijgt in Duitsland pas zetels in het parlement als de grens van 5 % van de stemmen wordt overschreden en dat leek teveel voor de AfD.
Maar volgens de jongste peiling van INSA, gehouden in opdracht van Bild, gaat de partij als er nu verkiezingen zouden zijn over de 5 procent heen.
Het toont aan dat een groeiende groep Duitsers zijn buik vol heeft van de euro en van het feit dat Duitsland telkens miljarden moet betalen aan landen die boven hun stand leven.
AfD trekt stemmen zowel van links als van rechts. Maar de meeste mensen die aangeven op de anti-Europartij te willen gaan stemmen, stemden bij vorige verkiezingen links. Dat zou kunnen betekenen dat de AfD Merkel aan een nieuwe meerderheid kan helpen.
Wat de AfD al heeft bereikt is dat in Duitsland het debat begint los te breken over de voor- en nadelen van de Euro en van Europa. Van oudsher is er over Europa in Duitsland geen discussie: Europa is goed voor Duitsland, luidt de consensus.
Lol – het AfD kan Merkel aan een meerderheid helpen.
Tja, mss wel maar zitten het AfD of Merkel daar op te wachten?
AfD tégen de Euro en Merkel koste wat het kost, de euro móet.
Kan nog interessant worden.
Ik juich het alleen maar toe dat de Duitse bevolking laat weten het zat te zijn met de euro en alle kosten die het hen brengt. Als Duitsland zich tegen de euro keert wordt het onmogelijk de munt te handhaven.
Duitsland is “de Euro”. Dus de Duitsers hebben in feite de DM al terug. Via “tool” Brussel bepalen de Duitsers wat er gebeurt of hoe het spel gespeeld wordt. Terecht dat de Duitsers dit uitbuiten. Als het ze niet bevalt is het over en uit met de Euro. En waarom betalen voor landen die er een rommetje van gemaakt hebben?
(in antwoord op grasspriet)Mooi, wij doen ook mee. De DM in Nederland.
Maar wat is dan het verschil met de Euro? Wat maakt het nu uit of een gemeenschappelijke munt Euro of DM heet? Als wij ook de mark krijgen en we maken er vervolgens een rommeltje van, zullen de Duitsers ook afdwingen dat wij nu eindelijk eens gaan hervormen. Dat is precies hetzelfde, alleen op iets kleinere schaal.
(in antwoord op Dead Silence)Italie (klinkt vreemd maar is wel zo) heeft een begrotingstekort van 3%. Dat lukt Nederland niet in 2013 en ik denk ook niet in 2014. Ook de Grieken hebben waarschijnlijk een begrotingstekort volgend jaar die lager is dan het onze. Ik bedoel maar. Waar praat je over. http://www.managersonline.nl/beurs/20552/update-griekse-begrotingstekort-lager-dan-nederlandse-tekort.html
We zijn toch al het kleinere broertje van Duitsland dus ik zeg aansluiten!
Wat ik wel heel goed vind is dat deze partij zich echt richt op een evaluatie van de euro, en niet op de EU an sich. Het zijn 2 losstaande dingen: europese samenwerking kan best zonder euro plaatsvinden, zoals duidelijk is aangetoond in de periode voor de invoering van de euro.
Nu is het vaak dat alles op 1 hoop wordt gegooid: de euro is knudde, dus ook de EU is knudde, de regelgeving uit Brussel is knudde, allemaal knudde. Goed om te zien dat deze nieuwe partij de nuance wel aanbrengt.
Verder sluit ik me aan bij Dead Silence: als de Duitsers de DM weer invoeren, mag Nederland (en daarnaast wellicht ook Oostenrijk, Finland en Luxemburg) deze direct overnemen.
Ik denk dat je gelijk hebt met het op één hoop gooien door veel mensen.
Denk echter ook dat veel mensen hetzelfde bedoelen: wel samenwerking, geen samensmelting = verlies van identiteit, verlies van culturen, geregeerd worden door een dictatoriale, burocratische club.
Maarrr… zonder euro gaat een natte droom in duigen van een aantal mensen. Geen euro = geen samensmelting = geen centrale macht = geen bankentoezicht = geen dictatoriale club die wetten voorschrijft.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)En dát, my dear, gaan ze echt niet zomaar opgeven.
En dat is maar goed ook. Mensen die denken dat je in Europa samen kan werken op allerlei gebieden zonder centraal gezag en munt, hebben de plank volledig misgeslagen. Kijk nu bijvoorbeeld naar de Belgen. Die zijn woest omdat er zo veel nederlanders aan het werk gaan in de bouw aldaar. Hier zijn de nederlanders weer woest omdat de polen, roemenen en misschien spanjaarden “hun” baantjes inpikken.
(in antwoord op grasspriet)Het is alles of niets. Zo simpel zit dat. Juist door de druk van de Euro, moeten heel veel landen flink hervormen en besparen. Indien daar geen Euro was, zouden ze gewoon hun munt flink laten devalueren en werden ze binnen no time weer goedkoper, waardoor andere landen weer in de problemen komen. Alles zit hier in Europa nu eenmaal aan elkaar vast. Daar hoort centraal gezag bij en dat kan democratisch gekozen worden. Het woord dictatoriaal is volslagen onzin en niet aan de orde. De burgers zijn heel slecht geinformeerd over de hele goede dingen die de EU gedaan heeft voor zijn burgers. Dat kun je van de meeste nationale parlementen niet zeggen!
De enigen die profiteren van het afzondelijke landjes gedrag (en dus geen centraal gezag) zijn de grote multinationals en banken. Die kunnen de landen simpel tegen elkaar uitspelen.
De bevrijding van het Europese juk is nakende.
Liever een europees juk, dan een ontwikkelingslandje dat Nederland heet, in de toekomst. Misschien krijgen we dan nog wat ontwikkelingsgeld van Zimbabwe.
(in antwoord op Bert Hilhorst)Als de DM weer wordt ingevoerd dan gaan we terug naar vroeger: DNB heeft om 14u een vergadering wat te doen met de Gulden en besluit (altijd) de lijn van DB te volgen. Kortom, alsnog een gemeenschappelijke munt waarop de invloed van NL ipv gering (nu) nul is (dan). Niet al te verstandig idee dus