Afghanistan jaar na machtsovername taliban: vrouwen mogen niets meer, critici worden vermoord

Toen de Amerikaanse troepen zich volledig terugtrokken uit Afghanistan ging het snel. De opmars van de taliban was niet te stuiten, het regeringsleger van ex-president Ashraf Ghani werd volledig overlopen, ondanks de jarenlange peperdure training en opbouw die ook door het Nederlandse leger werd uitgevoerd.

Ghani vluchtte het land uit, er brak totale paniek uit onder de bevolking en de terreur van de moslimfundamentalisten liet zich na een pauze van twintig jaar wederom gelden. Na de val van de Afghaanse hoofdstad Kaboel lieten de jihadisten doorschemeren dat ze het dit keer anders zouden doen.

Loze beloftes
Meisjes mochten naar school, vrouwenrechten en persvrijheid zouden worden gerespecteerd. Er zouden geen wraakacties komen tegen Afghanen die de regering steunden of Westerse troepen hadden geholpen. Experts hadden uiteraard al hun twijfels en een jaar later kunnen we concluderen dat de cynici gelijk hebben gekregen: er is niks overgebleven van de mooie woorden van de taliban.

Meisjes zijn volledig uitgesloten van onderwijs, vrouwen moeten een boerka aan op straat en in principe vooral thuisblijven. Een maand na de machtsovername vorig jaar mei mochten vrouwelijke ambtenaren alleen nog wc's schoonmaken, nu is werken voor vrouwen helemaal uit den boze.

Kritische journalisten en protesterende burgers worden regelmatig zonder proces opgesloten, gemarteld en vermoord. De taliban worden door geen enkel ander land officieel erkend als machthebbers van Afghanistan, of 'het Islamitische Emiraat Afghanistan', zoals zij het hebben genoemd.

Humanitaire ramp
De onderhandelingen met de taliban zijn stukgelopen, waardoor de economie van het land is ingestort. 60 procent van de bevolking heeft volgens de VN en het Rode Kruis direct hulp nodig. Dat zijn 25 miljoen mensen. Er dreigt een enorme humanitaire ramp.

Nederlandse veiligheidsdeskundige en geschiedkundige Rob de Wijk reageert op Twitter: “Ik denk dat niemand illusies had. Biden gokte dat er geen burgeroorlog zou ontstaan en hij wilde zich op China en Rusland concentreren. Het klinkt cynisch, maar hij gokte goed: Een jaar na val Kaboel is er weinig over van de mooie woorden van de taliban.”

Bron(nen):   NU.nl