Het gaat niet goed met Sofie Hermans

Sofie Hermans werd door de VVD-partijtop tot fractieleider gebombardeerd in de hoop dat ze mogelijk Mark Rutte zou kunnen opvolgen. Die hoop is helemaal vervlogen. Er wordt nu zelfs openlijk gemord door VVD-Kamerleden over hun voorzitter. De asieldeal maakt duidelijk dat Hermans geen gezag meer heeft.

Zondagmiddag dacht ze nog na maanden onderhandelen een compromis te hebben gesloten met regeringspartners D66, CDA en ChristenUnie. Zondagavond floot haar eigen fractie Hermans terug. Rutte moet nu vandaag, net terug uit Egypte, proberen de asieldeal te redden en daarmee ook zijn kabinet. „Papa moet komen helpen”, klinkt het smalend in de fractie., volgens De Telegraaf. „Vroegere fractieleiders als Stef Blok, Halbe Zijlstra en Klaas Dijkhoff konden nog weleens zeggen: dit moeten we doen. Maar het lukt Sophie niet om de asielwet door de fractie te loodsen”, schetst een liberaal. „Ze heeft geen gezag in de fractie. Ze krijgt het er niet doorheen.”

Nieuwe kandidaten voor de opvolging van Rutte: Dilan Yeşilgöz, Edith Schippers en Christianne van der Wal, al is die laatste vermoedelijk niet rechts genoeg.