Verbrandden Russen gevallen soldaten op vuilnisbelt Cherson?

Op het stort aan de rand van Cherson kun je tussen de afvalhopen nog de sporen zien van wat er zich volgens lokale mensen tot voor kort heeft afgespeeld. Uit de rottende modder steken hier en daar Russische vlaggen, uniformen en helmen op, schrijven de Guardian en De Standaard.

Toen de Russische bezetting deze zomer op haar laatste benen liep, werd de site verboden terrein. De reden voor die nerveuze geheimhouding, zo vertelden meerdere bewoners en arbeiders aan de Britse krant The Guardian, was dat de Russen er een nieuwe, gruwelijke bestemming aan hadden gegeven: de lijken van hun gesneuvelde broeders cremeren.

De bewoners melden dat ze Russische open vrachtwagens op de locatie zagen aankomen met zwarte zakken die vervolgens in brand werden gestoken, waarna de lucht werd gevuld met een grote rookwolk en een angstaanjagende stank van brandend vlees.

Ze denken dat de Russen bezig waren met het opruimen van de lichamen van de soldaten die tijdens de zware gevechten van die zomerdagen waren omgekomen.

"Elke keer dat ons leger de Russen daar beschoot, verplaatsten ze de overblijfselen naar de stortplaats en verbrandden ze," zegt een inwoonster.

"De Russen hebben een Kamaz vol afval en lijken allemaal bij elkaar gereden en uitgeladen", zei een vuilnisophaler uit Kherson die niet bij naam genoemd wilde worden. 'Denk je dat iemand ze zou begraven? Ze hebben ze gedumpt en daarna het afval over hen heen gedumpt, en dat is alles.”

Bron(nen):   Guardian  De Standaard