Het kabinet heeft twee problemen: het eerste is constante interne ruzie. Het tweede is: in de Eerste Kamer hebben de coalitiepartijen geen meerderheid.
Het lijkt er op dat Dick Schoof beide problemen uitbesteedt aan de oppositie. Onder leiding van Geert Wilders voeren de coalitiepartijen met 66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 al gesprekken over de onderwijsbegroting, nadat hetzelfde gezelschap de Btw-kwestie al - minstens tijdelijk - heeft opgelost. Grote afwezige bij die gesprekken: Dick Schoof.
Schoof wil dat onder de oppositie ook de andere problemen oplost. Naast de onderhandelingen die nu bezig zijn over de onderwijsbezuinigingen, vindt hij dat er meteen ook gepraat moet worden over ontwikkelingshulp en zorg. Verschillende oppositiepartijen hebben ook op die terreinen problemen met een aantal maatregelen. Mogelijk komen daar nog onderwerpen bij. In die gesprekken gaat het om aanpassing van de ingediende plannen: de toon wordt dan ook gezet door Jetten en Bontenbal.
De onderhandelingen zijn "een heel normaal politiek democratisch proces", vindt Schoof. Maar dat de coalitie mede een aantal begrotingen vaststelt is beslist niet normaal.
"We moeten als kabinet verder, die begrotingen moeten gewoon worden vastgesteld."
De premier zegt er niet bij hoe zo'n "totaalpakket" met de oppositie besproken zou moeten worden. Bij de onderwijsonderhandelingen bijvoorbeeld is er haast bij, omdat er volgende week een officiële stemming is over de begroting.