Denemarken heeft evenveel gevaccineerden. Waarom gaat het er toch zoveel beter?

Waar we in Nederland 's avonds weer thuiszitten en continu lopen te mokken over de coronaregels, is het in Denemarken veel kalmer: er zijn een paar regels en daar houden de Denen zich gewoon aan. Volkskrant-correspondent Jeroen Visser legt uit wat het verschil is.

Ook in Denemarken lopen de besmettingscijfers hard op. De omikronvariant krijgt bovendien snel voet aan de grond. Uit voorzorg zijn er wat beperkingen ingesteld. Zo moet de horeca om middernacht sluiten en begint de kerstvakantie voor de basisscholen woensdag al. Maar verder is het druk in de restaurants en op straat. "Voor paniek is ook nog geen reden: met het aantal patiënten op de intensive cares valt het nog reuze mee en ook het aantal besmettingen is ondanks de stijging te overzien," aldus Visser in de Volkskrant.

Vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad is in Nederland en Denemarken ongeveer hetzelfde, toch gaat het daar beter. Dat komt niet doordat de Denen de coronaregels beter opvolgen, maar heeft volgens Visser vooral met de testcapaciteit te maken. "Je struikelt hier bijna over de witte testtenten waar je gratis en snel een covidtest kunt doen." Je loopt zo naar binnen, het is vlakbij je huis en na een half uur heb je de uitslag.

Wel voerde Denemarken als een van de eerste landen de coronapas in (3G). Visser sprak iemand die voor zijn werk in een restaurant nu elke dag een test moet doen. "Maar gek genoeg zei hij dat hij het systeem wel snapt. Het is voor hem logisch dat hij zich moet testen om te voorkomen dat hij anderen besmet."

Dat benoemt de correspondent wel: de Denen beseffen dat het nodig is. Toen ze hoorden dat een derde van de besmettingen op de scholen gebeurde, vonden ze het logisch om de kerstvakantie wat eerder te laten beginnen. Ook cancelen ze - met veel tegenzin - de kerstborrels. "De Denen zien de noodzaak ervan in."