Asielzoekers slapen op straat in Brussel: ‘Als je ziek bent, mag je naar binnen. Dat zal niet lang meer duren’

Het Ter Apel van België staat in Brussel. Het is de voormalige legerkazerne 'het Klein Kasteeltje', waar migranten worden opgevangen. Ook daar is het overvol deze zomer, zodat mensen soms wekenlang buiten op het trottoir moeten slapen in afwachting van hun procedure.

Vrouwen en kinderen krijgen voorrang en vinden zo wel een plekje binnen, maar voor veel alleenstaande mannen rest er niks anders dan slapen op de stoep langs een drukke weg, met een stuk karton als matras. Ze krijgen dagelijks een maaltijd, er staat een rij dranghekken en ze hebben een deken, verder is er niks geregeld voor hen, ook geen wc.

“Als je ziek bent mag je naar binnen, dat zal niet lang meer duren in deze ongezonde situatie”, vertelt David uit Burundi tegen de Telegraaf. “Ik slaap hier al twee weken op straat. Dit had ik niet verwacht in België. Ze hebben mijn vingerafdruk al, anders was ik naar Duitsland gegaan. Daar krijg je wel een dak boven je hoofd.”

Weinig commotie
Hij is vastbesloten te blijven wachten tot hij naar binnen mag. Advocaten bieden aan om hem en anderen te helpen met procederen tegen de staatssecretaris van Asiel. Zo willen ze de opvangplicht afdwingen. “Het kan nog wel vier weken duren voor een advocaat me kan helpen.”

Er zijn opstootjes bij de deur van het aanmeldcentrum. Het probleem speelt al jarenlang; ook in de winter. Toch hoor je er in België weinig over, ze spreken niet over een 'asielcrisis'. “Er is weinig commotie”, zegt Hilde Geraets van hulporganisatie Orbit. “Politici durven zich niet uit te spreken over rechten van migranten. Het is electorale angst. Bang om te worden afgestraft door de kiezer. Terwijl de ondergrens is bereikt, maar daar lijken politici niet wakker van te liggen.”

Bron(nen):   De Telegraaf