Hoe overleef je duizend stokslagen?

Raif Badawi (31) is een Saudische blogger, die vanwege belediging van de islam werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend stokslagen. Vandaag, nog geen week nadat Saudische vertegenwoordigers meeliepen in een demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting, zou hij de tweede serie van vijftig slagen ontvangen. Die is nu om medische redenen uitgesteld. De zaak wordt op instigatie van het paleis van Saoedische koning Abdullah opnieuw bekeken door het hooggerechtshof van het land. Badawi's kritiek op de religieuze regering is jarenlang gedoogd, maar na de Arabische Lente werd hij beschouwd als een gevaar voor de macht. In eerste instantie kreeg hij de doodstraf. Na het driemaal uitspreken van de islamitische geloofsbelijdenis, is het beperkt gebleven tot gevangenisstraf en 50 stokslagen per week, 20 weken lang. Ondanks vele protesten bleef de straf ongewijzigd. De eerste serie kreeg hij vorige week. De gevolgen van de stokslagen waren groot. Hij zei tegen zijn vrouw, die met hun drie kinderen naar Canada is gevlucht, dat hij veel pijn heeft en dat het slecht gaat met zijn gezondheid. Ze is bang dat hij een tweede serie niet aan kan. Dokter John Hayward die mensen na stokslagen behandelt vertelt hoe zwaar de straf is. 'Zelfs met je kleren aan is het extreem pijnlijk. Wellicht gaat de huid niet open, maar er ontstaan wel flinke kneuzingen, die pas na twee weken over zijn. Bij de tweede serie zijn de plekken nog niet hersteld, wat het extra pijnlijk maakt'. 'Maar,' vervolgt hij, 'waarschijnlijk is het psychische trauma nog erger. Hij zal last krijgen van PTSS en depressies. Het kan jaren duren voor dat over is.' En het westen spreekt er schande van, roept wat over mensenrechten en kijkt de andere kant op, bang als het is om de politieke, economische en militaire banden te beschadigen.    

Bron(nen):   The Telegraph  Volkskrant    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Hoog tijd dat Frans Timmermans eens langsgaat bij zijn Saudische stickervrienden om ze eens goed de les te lezen over Europese normen en waarden.

  • Apekool

   Frans is gestopt met stickers sparen, hij heeft de hoofdprijs in een loterij gewonnen.

   (in antwoord op Malky)
 2. Piet Oud

  ze wilden ons boycotten vanwege de PVV stickers (wat bekent werd gemaakt vlak voor de verkiezingen, wat een toeval.) in alle ijl geprobeerd te redden wat er te redden viel.

  Misschien moeten we maar bewust afscheid nemen van zulke landen.

 3. Paulraw

  Lid van de”coalition of the willing” zoals de VS dat altijd zo mooi noemde .

  Ik zeg islamo-fascisten die hard aangepakt moeten worden willen we geloofwaardig blijven met onze mensenrechtenprietpraat tegen Iran en Syrië.

 4. Albert Bakker

  Het zou denk ik wel wat schelen als we niet langer zouden doen alsof het epicentrum van islamitisch fascisme en moslimterrorisme ergens anders lag dan in het hart van Saoedie-Arabie.

 5. Burgermans

  Wat een afschuwelijk en barbaars geloof is de islam toch. Geert Wilders mag dan wel een rare snuiter zijn, wat de islam aangaat heeft de Limburgse volksvertegenwoordiger volkomen gelijk.

Reacties niet toegestaan