Grensoverschrijdend gedrag bij Amsterdams Stadsschouwburg ( ITA)

Samenleving
dinsdag, 09 juli 2024 om 14:19
anp 464718520
In de twee externe onderzoeken naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA) staat dat de cultuur bij het gezelschap "niet voldoende veilig en inclusief is geweest". Ook wijzen de onderzoeken uit "dat sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag". Dat meldt ITA dinsdag zelf in een persbericht over de onderzoeksresultaten.
De onderzoeken werden uitgevoerd door onderzoeksbureau Verinorm. In het ene onderzoek werd gekeken naar "de algehele organisatiecultuur", het ander betrof "een persoonsgericht onderzoek naar aanleiding van een melding van grensoverschrijdend gedrag". Vorig jaar oktober kondigde ITA aan onafhankelijk onderzoek te laten doen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Aanleiding was een kritisch bericht op Instagram van actrice Hélène Devos.
In het bredere onderzoek wordt gesproken over onder meer "intimidatie, verbaal geweld en een angstcultuur veroorzaakt door sterk hiërarchische verhoudingen". De situatie zou wel verbeterd zijn sinds er een nieuwe directie is aangesteld.
Uit het persoonsgerichte onderzoek komt naar voren dat sprake is van "grensoverschrijdend gedrag, te weten al dan niet intentioneel fysieke pijn toebrengen tijdens toneelspel, schreeuwen en kwetsende opmerkingen/grappen maken". De directie is naar eigen zeggen "geraakt door de onderzoeksuitkomsten en vindt het pijnlijk dat medewerkers dit hebben meegemaakt".