Het aantal Nederlanders met een wapen in huis neemt toe. Niet alleen De
Telegraaf schrijft dat, het
is ook werkelijk zo. Deze trend is zichtbaar in de stijging van inbeslaggenomen
wapens en de groeiende vraag naar legale en semi-legale zelfverdedigingsmiddelen.
Cijfers en trends
- In 2024 werden 1357 wapens bij jongeren in beslag genomen, bijna 200 meer dan in 2023. Het ging vooral om steek- en slagwapens zoals messen, knuppels en boksbeugels.
- Het aantal minderjarigen dat met een vuurwapen werd opgepakt, steeg in vier jaar tijd met 40 procent tot 358 aanhoudingen in 2024.
- De politie vermoedt dat het werkelijke aantal wapens hoger ligt, omdat veel wapens pas bij toeval worden ontdekt.
Oorzaken van de toename
- Behoefte aan veiligheid: Door verhalen over inbraken en straatgeweld willen steeds meer mensen ‘iets’ in huis hebben voor hun eigen veiligheid, vooral vrouwen.
- Normalisatie en status: Wapens zijn onder jongeren ook een statussymbool, mede door sociale media en drillraps.
- Eenvoudige verkrijgbaarheid: Via internet en het dark web zijn wapens relatief makkelijk te verkrijgen, ook voor minderjarigen.
- Wetgeving en grijze gebieden: Fabrikanten ontwikkelen producten die nét binnen de wet vallen, zoals aangepaste gasdrukpistolen en sleutelhangers met verdedigingsfunctie.
Nieuwe vormen van wapenbezit
- Legale alternatieven: Door de strenge wapenwet zijn veel traditionele wapens verboden, maar er is een opkomst van legale alternatieven zoals aangepaste gasdrukpistolen, minisirenes en identificatiesprays.
- Illegale wapens: Het bezit van illegale vuurwapens en messen blijft een probleem, vooral onder jongeren in steden.
Reactie van overheid en politie
De overheid en politie zetten in op preventieve maatregelen zoals wapeninleveracties, preventief fouilleren en voorlichting op scholen. Ook wordt er extra geïnvesteerd in jongerenwerk en onderwijsprogramma’s om wapenbezit te voorkomen.