Vitesse-fans in Rome inwendig gefouilleerd: ‘Heel indringend en vernederend’

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft een boze brief gestuurd naar de Italiaanse ambassadeur in Den Haag. Hij wil voorkomen dat supporters nogmaals onderworpen worden aan 'zeer indringende en vernederende' controles zoals afgelopen maand in Rome.

Voor de Conference League-wedstrijd werden Vitesse-fans apart genomen door de Italiaanse politie en gedwongen zich uit te kleden. Mannelijke en vrouwelijke fans werden op het lichaam en zelfs inwendig gefouilleerd, schrijft Marcouch. “Diverse (vrouwelijke) supporters hebben getuigd dat ook inwendige controles zijn uitgevoerd. Ook een vertegenwoordiger van de veiligheidsorganisatie van Vitesse, die zelf in contact stond met AS Roma en die met de veiligheidsorganisatie van AS Roma samenwerkte, werd aan een dergelijke controle onderworpen.”

De burgemeester vindt dit buiten alle proporties: “Dit type controle, waarbij supporters zich moesten uitkleden en inwendig zijn gecontroleerd, heeft mijns inziens überhaupt geen plaats in het begeleiden van bezoekers van een voetbalwedstrijd en is zeer ongepast.”

“De wedstrijd in Italië zal hun nog lang bijblijven, helaas vanwege een zeer wrange reden. Ik hoop dat dit type controle niet meer voorkomt. Wij hebben immers samen een taak om het betaalde voetbal een plek te maken die veilig, gastvrij en prettig is om te bezoeken – voor mannen, vrouwen en kinderen”, schrijft Marcouch, die een reactie eist van de ambassadeur.

Bron(nen):   De Telegraaf