Barst de techbubbel opnieuw?

Jonge techbedrijven zijn miljarden waard, durfkapitalisten blijven geld uitdelen en de Nasdaq staat weer bijna op hetzelfde niveau als in 2000... toen de internetzeepbel uit elkaar spatte. Barst de bubbel opnieuw? Ja, denken experts, de vraag is alleen hoe hard. Op dit moment staat de hoeveelheid geïnvesteerd durfkapitaal op het hoogste niveau in vijftien jaar, schrijft Nrc.next. Er zijn 70 niet-beursgenoteerde techbedrijven met een waarde van meer dan een miljard. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar. Daarnaast steken gevestigde bedrijven veel geld in start-ups. Techreuzen als Google en Facebook investeerden samen dubbel zoveel als de durfkapitalisten. Kortom het gaat lekker in Silicon Valley. Maar waar zijn al die investeringen op gebaseerd? Een van de bekende problemen van de succesvolle techbedrijven is de waarde versus de winst van de ondernemingen. De waarde is vaak gebaseerd op het aantal gebruikers, dat voor online advertentie-inkomsten moet zorgen. Maar zo schreef Evan Spiegel (24), oprichter van Snapchat, in een mail die uitlekte tijdens de Sony-hack: 'De totale omzet aan internetadvertenties staat niet in verhouding tot de gezamenlijke waardering van al deze bedrijven.' En bovendien, zo gaat hij verder: 'De investeerders die waarde toevoegen zijn verdwenen en vervangen door investeerders die proberen ‘het moment’ te pakken. Er komt een moment dat nieuwe investeerders niet langer bereid zijn meer te betalen. Dan zakt de markt in.' Hij rekent op een waardecorrectie van 10 tot 20 procent. Maar lichtpuntjes zijn er ook. Ten eerste is internet met 3 miljard gebruikers veel allesomvattender geworden dan 15 jaar geleden. Verder leidt de opkomst van het internet of things tot nieuwe investeringen in technologie voor de consumentensector en de industriële wereld. Het zal allemaal alleen een stuk minder hard gaan.    

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  De bubbel zit bij de meesten tussen de oren.

  • kletsmajoor

   Of de bubbel zit aan de kant van de kapitaalmarkt, n.l. al het spaar- en pensioengeld van de babyboomgeneratie dat rendement zoekt.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. harrr

  Als ik zie hoeveel FB voor WA afgetikt heeft dan moeten er nog verdomd veel ads verkocht worden voor dat ze daar winst op draaien….
  Tel daarbij op dat FB ook niet langer bestaat dan tot de volgende hype…….
  *poef*…

Reacties niet toegestaan